Här är kommunens coronaboende

Ett tidigare korttidsboende för funktionshindrade barn i Tvååker har omvandlats till en särskild avdelning för covid-19-patienter. Ett antal av de anställda på boendet har konstaterats smittade med corona.

ANNONS
LocationTvååker||

Som HN tidigare berättat så har kommunen inrättat en särskild avdelning för covid 19-smittade inom omsorgen. Kommunen har inte velat berätta var avdelningen är belägen, men HN kan nu avslöja att det är ett tidigare korttidsboende på Samuels väg i Tvååker som har gjorts om till så kallat ”karantänboende”. Barnen från LSS-boendet har flyttats hem till sina vårdnadshavare.

Personalen vid det tidigare LSS-boendet har fått välja om de ska jobba kvar, men några av dem har i stället valt att flyttas över till andra gruppboenden. Att arbeta på karantänboendet sker alltså på frivillig basis. De anställda får stöd av det särskilda ”skyddsteam” som kommunen har inrättat under coronakrisen.

ANNONS

Enligt fackförbundet Kommunals Ing-Marie Åkesson har inrättandet av karantänboendet skett ordnat och i dialog med facket.

– Vi blev informerade om förändringen i ett tidigt skede. Vi har gjort en skyddsrond på boendet och den skyddsutrustning som finns är i våra ögon fullgod, säger hon.

Trots detta har ett antal av de anställda på boendet blivit smittade med corona.

– Det utförs nu mer testning av personal inom omsorgen. Man har testat ett antal som har haft symptom och ett antal av dem har konstaterats vara smittade, säger Ing-Marie Åkesson, utan att vilja gå in på hur många det rör sig om.

Är det mer än halva personalstyrkan?

– Nej, det skulle jag inte säga, säger Ing-Marie Åkesson.

Kommunens socialchef Anna-Lena Sellergren säger att ingen av kommunens verksamheter saknar lämplig skyddsutrustning och att de noggrant följer myndigheternas rekommendationer. När det kommer till rutiner och utbildning av personal är det ett kontinuerligt arbete som pågår hela tiden.

– Kommunen har ett särskilt skyddsteam som bistår personalen och utbildar och anvisar personalen i basala hygienrutiner och användandet av skyddsutrustning, säger hon.

Till karantänboendet flyttas i huvudsak personer som skrivits ut från sjukhusvård, men det förekommer också omplaceringar från hemtjänst och andra äldreboenden.

ANNONS

Som HN tidigare berättat har tre personer som vårdats på boendet avlidit.

ANNONS