Här är evenemanget som ersätter Pride

Coronaviruset har slagit ut i stort sett hela evenemangssommaren. Men nu är det klart med ett event som faktiskt blir av.

ANNONS
LocationVarberg||

Någon sedvanlig pride-parad blir det inte i Varberg i år, det har stått klart sedan en tid tillbaka. Men de lokala arrangörerna har också gett en vink om att de har haft andra planer i kikaren. Och nu är det officiellt: i stället för prideparad så blir det fem ”regnbågsdagar” i Varberg i slutet av juni, mellan den 24:e och den 28:e..

– Vi tycker att detta är så viktigt att nå ut med och det var ingen av oss i styrelsen som ville pausa i ett år, säger Victor Hermansson på Pride Varberg.

Regnbågsdagarna kommer att vara en tyst manifestation genom en promenad som sträcker sig längs ungefär samma bana som prideparaden brukar gå. Det handlar om ett ambitiöst upplägg där de senaste decenniernas landvinningar inom HBTQ-rörelsen ska åskådliggöras genom olika typer av information.

ANNONS

– Det kommer att bland annat på intervjuer med både lokala HBTQIA-personer och andra, berättar Victor Hermansson.

Planerna på att arrangera regnbågsdagar har funnits ett tag, men Pride Varberg behövde komma överens med kommunen och övriga samarbetspartners innan satsningen blev offentlig.

– Det handlade bland annat om att se om vi fick vårt bidrag från kommunen och om vi får hålla evenemanget på det här sättet, förklarar Hermansson.

Han ser nu mycket fram emot att slutspurta med förberedelserna.

– Vi är supertaggade, konstaterar han.

Arrangörerna räknar med att besökarna på regnbågsdagarna tar ett eget ansvar för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer och undvika att evenemanget bidrar till spridning av coronaviruset.

– Ute och promenerar är ju folk redan. Man behöver ju liksom inte gå 20 personer i en klunga, säger Victor Hermansson.

ANNONS