Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gunnar Törnqvist och Jakob Antonér utlovar musik, bubbel, snittar och trerättersmiddag i Spegelsalen den 16 oktober. Bild: Conny Bengtsson
Gunnar Törnqvist och Jakob Antonér utlovar musik, bubbel, snittar och trerättersmiddag i Spegelsalen den 16 oktober. Bild: Conny Bengtsson

Gunnar och Jakob öppnar för romansafton i Spegelsalen

En romansafton i oktober blir starten för en ny kulturarrangör i Varberg. Konserter, föreläsningar, poesiaftnar i kombination med god mat ingår i framtidsplanerna.

Allt började med att Jakob Antonér kom med en idé till Gunnar Törnqvist, ledare för Varbergs kammarkör.

– Jag hade övat in sång­cykel av Schumann som är fantastiskt vacker. Jag frågade Gunnar om vi inte skulle kunna göra en romansafton. Han sa ja direkt.

Gunnar spånade vidare runt konceptet kultur, god mat och goda samtal. Strax därefter bildade han Kultursalongen i Varberg AB.

– Min tanke är att framöver fortsätta arrangera den här typen av evenemang. Det kan vara en föreläsning, en poesiafton eller en konsert. Kultur är temat, men också den goda maten och goda samtal. Nästan alla jag har pratat med säger ”vilken fantastisk idé, sätt upp mig på listan”, säger Gunnar Törnqvist.

En av tre killar

Jakob Antonér kommer från Varberg och är en av bara tre manliga sångare (enda bas) som 2018 togs in på den treåriga operalinjen på Högskolan för scen och musik i Göteborg.

– Från sex års ålder har jag aldrig slutat att studera. Först musiklinjen på Helsjöns folkhögskola, sedan musiklärarlinjen i Ingesund och nu operalinjen, säger han.

Musiken har han haft med sig sedan barnsben. Mamma Britta Antonér är sångpedagog och är engagerad i Varbergs kammarkör. Men det var inte någon spikrak väg för Jakob.

– När jag var yngre gick jag Kulturskolan på trummor och gitarr. Sedan kom jag till punkten att jag var tvungen att börja öva. Då la jag av. Under sex års tid höll jag faktiskt inte på med musik över huvud taget. När det var dags att välja gymnasieprogram valde jag fordon. Men efter sju månader hade vi ett ämne som hette estetisk verksamhet. Efter det hade jag inte uppe fordonsböckerna längre. Då ville jag byta program igen, så mamma gjorde ett teoretiskt prov i timman åt mig under en hel helg, minns Jakob Antonér.

Sällskap på scenen

Jakob ser fram emot romansaftonen den 16 oktober där han har med sig Rut Pergament, pianist och repetitör från Göteborgsoperan.

– Enligt mig är den här sångcykeln av Schumann en av de mest lättsmälta. En sångcykel är oftast en berättelse, den här är ganska lätt att följa. Det är också musik som inte kräver att man älskar klassisk musik. Det är bra melodier och vackra pianostämmor.

Romansaftonen anordnas i Spegelsalen på Varbergs stadshotell. Biljetter säljs via Gunnar Törnqvist.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Ålder: 29 (Född 25 juli 1992 i Varberg)

Familj: Sambo med Liza Arvidsson (sångerska i Varbergsduon Kruxet). Föräldrar Britta och Reine i Varberg, samt storebror Sebastian i Malmö.

Bor: Västra Frölunda.

Yrke: Musiklärare på 70 procent. Studerar operalinjen på Högskolan för scen och musik i Göteborg.

Aktuell: I en romansafton i Spegelsalen på Varbergs stadshotell. Sjunger i Varbergs kammarkör som gör Faurés Requiem vid två konserter i november. Spelar Salastro i Trollflöjten i en uppsättning i december.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här