Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/11

Gruppboende hittar arbete även i coronatider

Sedan de dagliga verksamheterna på gruppboendet Tornsvalan i Skällinge stängde ner i februari har det varit nästintill husarrest för de fem boende. Men nu har de hittat en lösning.

– De frågar hela tiden när detta tar slut. Att de inte vill ha det såhär längre. Vi var tvungna att hitta en lösning, säger Carina Ståhlbom, som arbetar på Tornsvalan.

Gruppboendet Tornsvalan fick en grandios start år 1999 när Drottning Silvia var på plats i Skällinge och öppnade dörrarna. På boendet bor fem personer med intellektuell eller kognitiv funktionssättning, som en vanlig vardag före corona tillbringade dagarna på olika dagcenter. Men när pandemivågen svepte in över landet medföljde starka restriktioner.

LÄS MER: Har haft drottning Silvia som gäst

– Alla har fått vara hemma sedan slutet av februari, berättar Carina Ståhlbom. Vi har försökt att skapa rutiner, men det har varit svårt.

Boendet har under året klarat sig undan smitta, men detta till priset av att de boende under flera månader inte fått träffa anhöriga och att deras dagliga arbeten och aktiviteter ställts in.

– Vardagen har blivit som långa helger, säger Magnus Ståhlbom som arbetar på boendet. Det har känts sysslolöst och många gånger planlöst. Vi i personalen åker ju hem när vi arbetat färdigt och är lyckligt lottade. Men de är fast i huset och får ingen stimulans.

Så kom idén att de skulle hyra den gamla skolan i Skällinge. Där skall de tillverka trädgårdsdekorationer i betong och braständare som senare skall säljas via sociala medier.

– Utmaningen var att hitta arbete som alla kan utföra, säger Carina Ståhlbom. Nu har vi delmoment uppdelat i stationer, som passar dem individuellt.

Mikael Westerberg, 47, har bott på Tornsvalan i 20 år. Bild: Annika Karlbom
Mikael Westerberg, 47, har bott på Tornsvalan i 20 år. Bild: Annika Karlbom

Mikael Westerberg har bott på Tornsvalan i tjugo år. Han beskriver pandemiåret som tufft, men ser fram emot att sätta igång att arbeta igen:

– Det har varit upp och ner, men nu måste jag tjäna pengar, säger han.

Inkomsten från Tornsvalans produktion verkar bli god, trots att de ännu inte börjat. Intäkterna från försäljningen skall gå till varbergsgrundade Loza Foundation, som Hallands Nyheter rapporterade om senast i oktober. Loza är en stiftelse som arbetar för människor som lever i utanförskap runt om i Europa.

– Det finns ett stort engagemang, berättar Carina Ståhlbom. Folk har vallfärdat hit och gett oss i överflöd. Vi har redan sålt 22 stycken vallmostänger i betong, fastän att alla inte är ens är tillverkade än.

LÄS MER: "Det är mitt jobb att försvara de mest utsatta"

LÄS MER: Här bor Europas svagaste – i misär

LÄS MER: Fick nog av yta - startade stiftelse

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här