Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Stena Line lämnar Varberg. Bild: Annika Karlbom

Grenåfärjan lämnar Varberg

Stena Line kommer att lämna hamnen i Varberg. Färjelinjen till Grenå hoppas man kunna behålla – men då med svensk hamn i Halmstad.

Stena Lines linje mellan Varberg och Grenå har hängt löst en tid. Färjeläget kan inte vara kvar på nuvarande plats när kommunen ska bygga den nya stadsdelen Västerport. Nu står det klart att Stena Line lämnar Varberg.

"Vi har funnits i Varberg i många år och tycker givetvis det är tråkigt att behöva starta en process med att leta efter alternativ hamn", säger Tony Michaelsen, chef för Stena Lines linjer Sverige och Danmark i ett pressmeddelande.

En ny färjehamn i Varberg beräknas kosta 293 miljoner kronor och Varbergs kommun vill inte betala en sådan. Från kommunens sida har budskapet varit att Stena Line måste stå för den notan.

Stena Line och Hallands Hamnar har undertecknat en gemensam avsiktsförklaring som säger att man ska föra en fortsatt dialog om Halmstad som möjlig ny hamn på den svenska sidan av Kattegatt.

"Vi har skrivit denna avsiktsförklaring med Hallands Hamnar för att kunna fortsätta dialogen i mer konkreta termer. Vi kommer nu fortsätta den dialogen, samtidigt som vi också utvärderar alternativ", säger Tony Michaelsen i ett pressmeddelande.

HN återkommer inom kort med mer information. Tidigare artiklar i ämnet finns att läsa här och här.