Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Grekland väckte lusten till det småskaliga livet

18-19 maj är det dags för årets första Smaka på Tvååker-helg. Ett av stoppen är Janko konst & garn.

I det röda 1800-talshuset på Lerjans väg har Ewa och Lennart Janko skapat ett liv i det lilla. Här skapar de, lever och driver butik med kafé, garn, Ewas egenstickade plagg och Lennarts konst. Med utsikt över havet brukar de säga att de bor på en ö.

– Vi kollar inte åt sidorna, utan mot havet, säger Lennart Janko och visar hur de till och med tagit bort fönstren åt ena sidan för att ytterligare skapa känslan av en ö.

För elva år sedan gjorde de resan som skulle förändra deras liv. En helt vanlig charterresa till Grekland med de helt vanliga turistorden ”här skulle man bo!” blev till något annat.

Kreativiteten tog över

I april 2008 lämnade de Sverige och bosatte sig i Parga för ett år. Med sig hade de en stationär dator, garn och kamera.

– Vi skulle bara slappa och inte göra något speciellt. Men det gick inte riktigt, kreativiteten tog över, säger Ewa Janko.

Det slutade med att Lennart hade skapat en fotoutställning i ett slott medan Ewa, som även var ägare till Resia i Varberg, jobbade extra på resebyrå och hjälpte till på slottets kafé.

”Allt är inte pengar”

Det ”lilla” livet långt från storstadspulsen där brödet köps av bagaren, köttet av slaktaren och grönsakerna hos grönsakshandlaren blev startskottet på att skapa något liknande på hemmaplan.

– Det var så det började. Det är en frihet att kunna göra det vi vill. Vi kan ha öppet, vi kan ha stängt, vi kan bestämma vårt sätt att leva, säger Lennart Janko.

– Lönen blir att vi får bo såhär, säger Eva.

I dag lever de ett liv där fritid och arbete flyter ihop och där de får ägna sig åt konst och skapande i vardagen. Varje vecka kommer det omkring 75-100 personer för att vara med på stickkafé, fika, kolla på konst eller köpa garn. Det är lagom stort och lagom litet, tycker paret.

– Att våga ha det såhär och inte utveckla eller bygga en lada till för att locka så mycket folk som möjligt, det är så vi vill ha det. Man ska orka leva också, säger Lennart.

– Allt är inte pengar, det är inte det som gör att vi håller på. Vi vill ha den här småskaligheten. Allt ska hela tiden bli mer och mer men det är inte det det handlar om, säger Eva.

Janko konst & garn är ett av 37 besöksmål på Smaka på Tvååker. Då kan besökarna roadtrippa sig igenom Tvååker med omnejd och ta del av levande verksamheter på landet. I år pågår eventet 18-19 Maj och 17-18 Augusti 2019.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Smaka på Tvååker

Smaka på Tvååker är ett evenemang där 37 olika lokala företag håller öppet för besökare som vill roadtripa sig igenom Tvååker med omnejd.

Bland besöksmålen finns bland andra Grimeton Radiostation, Korndals gård, Obbhults gård, Strömma farmlodge, The red fox, Öströö fårfarm och Ästad vingård.

Årets evenemang pågår 18-19 maj och 17-18 augusti.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här