Johanna Flack engagerar sig mot Försäkringskassans hårda tag.
Johanna Flack engagerar sig mot Försäkringskassans hårda tag. Bild: Conny Bengtsson

Gravljus tänds även i Varberg

På fredag tänds gravljus utanför Försäkringskassans lokaler i Varberg. Syftet är att hedra de som dött till följd av indragen sjukpenning och assistansersättning. – Vem som helst kan drabbas, säger Johanna Flack, en av initiativtagarna.

ANNONS

De senaste veckorna har det anordnats ljusmanifestationer utanför Försäkringskassans kontor i flera städer runtom i landet. Johanna Flack är en av de som har valt att engagera sig i Varberg.

Till vardags arbetar hon som undersköterska på Rosenfreds hemtjänst.

– Det är många som undrar varför jag engagerar mig. Jo, för att jag orkar. Jag har fem rätt allvarliga sjukdomar och får kortisonsprutor för att orka jobba. Jag vill inte vara sjukskriven. Men vad händer den dagen jag kraschar totalt? Det är inte meningen att man ska vara rädd för vad som ska hända när kroppen inte längre orkar, säger Johanna Flack.

ANNONS

Facebookgruppen Försäkringskassanupproret har cirka 20 000 medlemmar. Här sprids personliga berättelser om sjukdomar, arbetsskador och ekonomisk utsatthet. Många riktar skarp kritik mot Försäkringskassans bedömningar av vem som har rätt till sjukpenning och assistans. Jargongen i gruppen är stundtals hård och vid några tillfällen har enskilda handläggare hängts ut.

– Det är inte rätt, det är att hårddra det. Det är politikerna som bär ansvaret. Samtidigt så måste man som handläggare på Försäkringskassan ha lite medkänsla. De har också ett val som jag ser det. Ser man att man sårar människor varje dag, varför inte göra någonting? Gå ut i strejk! Varför startar inte de en egen manifestation, undrar Johanna Flack.

Hon tycker att fler borde inse allvaret och engagera sig.

– Jag kan halka på en isfläck i morgon, sjukskriva mig om jag bryter benet. Efter tre månader kan jag få reda på att jag inte är godkänd och då stå helt utan inkomst. Många bollas mellan Arbetsförmedlingen, Försäkringskassan och socialtjänsten. Vem som helst kan råka illa ut. Alla kommer vi någon gång behöva utnyttja systemet som vi betalar mycket i skatt för att ha.

De tända gravljusen symboliserar de yttersta tragedierna. Människor som faktiskt har tagit sina liv för att de inte har sett någon utväg i kampen mot myndigheterna.

ANNONS

– En del tycker det är elakt att tända gravljus. Och det är det. Men det måste bita. Har vi inte råd att behålla välfärden får man väl införa något annat då? Aktiv dödshjälp? Ättestupan? För som det är idag kan vi inte ha det. Det ska inte behöva vara så här.

Ljusen tänds utanför Försäkringskassan klockan 13.00 på fredag.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

ANNONS