Grattis minigolfen 155 år!

I år är det 85 respektive 70 år sedan minigolfbanorna i Societetsparken kom på plats. HN har träffat Robert och Agneta Rådemar som förvaltar detta kulturarv i sommarvarberg.

ANNONS
|

1932 ljöd Fred Astaires inspelning av "Night and day" och Duke Ellingtons "It don't mean a thing (if it ain't got that swing)" från andra sidan Atlanten. Här hemma i Sverige tillträdde Per Albin Hansson som statsminister och i oktober landade Fritiof Nilsson Piratens "Bombi Bitt och jag" hos bokhandlarna. 1932 var också året då bangolfen kom till Societetsparken i Varberg.

Bangolfen hade blivit en fluga i USA efter att konceptet lanserats av Garnet Carter från Tennessee. 1927 lät han bygga en bana på sitt hotell. Han tog patent på konceptet under namnet Tom Thumb Golf. Den nya typen av golf blev poppis och bangolfen spreds över USA och Europa.

ANNONS

Badhusstyrelsen i Varberg var om sig och kring sig och 1932 byggdes alltså den första banan i Societetsparken. 1947 utökades anläggningen med en bana till.

1967 tog Stig och Berit Rådemar över arrendet av anläggningen. Berit har gått ur tiden men Stig är fortfarande engagerad i anläggningen genom sina snickeriarbeten med hindren.

I dag är det sonen Robert och hans hustru Agneta som arrenderar anläggningen.

–Jag började jobba här när jag var tolv år. Jag sopade banorna och skötte om anläggningen. Mina föräldrar var här på kvällarna. I dag har vi åtta sommarjobbare som hjälps åt med golfen och glassen, berättar Robert Rådemar.

Parets ambition är att förvalta banorna och förnya varsamt med något nytt hinder varje år. Hindren har Varbergstema. Här finns bland annat det gamla vattentornet och Kallbadhuset. Det senaste hindret som lämnat Stig Rådemars verkstad är en modell av Bexells ryggåsstuga. Robert och Agneta gör finliret och målar hindren.

Spelar ni själva?

–Det hinner vi aldrig, säger Agneta och skrattar.

–Jag brukar testa hindren. Och så har vi en personalturnering i slutet av säsongen varje år, säger Robert.

Hur är det med intresset för bangolf i dag?

–Intresset ökar hela tiden, säger Robert.

ANNONS

–Alla kan vara med. Mormor och farmor och för de minsta har vi plastklubbor, säger Agneta.

–Det är en enkel aktivitet. Man behöver inga särskilda kläder eller något liknande, säger Robert.

Fakta: Banorna

De ursprungliga banorna från 1932 och 1947 såg annorlunda ut. De hade beläggning av tegelstensmjöl. 1932 års bana låg där familjebanan (den med alla fantasifulla hinder) ligger i dag. 1947 års bana är den svåra banan. Den är godkänd för bangolftävlingar. Innan den kom på plats användes marken till en tennisbana.

Banorna byggdes om på 1970-talet. Då fick de nålfiltsbeläggning. Dagens banor är konstruerade av Stig Rådemar med de ursprungliga banorna som förlagor.

ANNONS