Erfaren. Efter att ha varit sjuk njuter Camilla Bergström av livet mer, här med dottern Nova Bergström, och tar inte saker för givet, berättar hon. 
Erfaren. Efter att ha varit sjuk njuter Camilla Bergström av livet mer, här med dottern Nova Bergström, och tar inte saker för givet, berättar hon. 

Gratis prov ska få fler att testa sig

Slopade avgifter ska få fler att gå på cellprovskontrollerna. Camilla Bergström som haft livmoderhalscancer uppmanar alla hon känner att gå på kontrollerna.

ANNONS
|

Sedan årsskiftet är det gratis i hela landet att ta cellprov. Kostnaden har varierat och i Halland har kontrollen legat på 150 kronor. Men nu ska ingen avstå på grund av ekonomiska skäl.

– Vård ska vara på lika villkor, säger Anneli Karlén, samordningsbarnmorska i Region Halland.

De senaste regionala siffrorna visar att 85,6 procent av kvinnorna i åldern 26-60 år hörsammar kallelsen till cellprovstagning och därmed uppnås det nationella målet på 85 procent.

– Av tradition ligger vi bra till i Halland. För en del grupper kan kostnaden ha betydelse. För dem kommer det kanske spela roll att det blivit avgiftsfritt, säger Anneli Karlén.

ANNONS

Vid regelbundna cellprovskontroller minskar risken att insjukna i cancer med 90 procent.

Någon som är noga med att gå på sina kontroller är Camilla Bergström som fick beskedet cancer när hon studerade i Laholm.

– Numera går jag en gång i halvåret och jag missar inte ett enda besök, säger hon.

Innan sommaren hade Camilla fått tid för cellprovskontroll men eftersom hon inte kunde gå på besöket avbokade hon tiden och glömde sedan att boka en ny tid.

När hon hösten 2014 märkte att något inte stod rätt till med sin hälsa kontaktade hon mödravården.

– Jag fick mer blödningar än vanligt, säger Camilla som då sökte hjälp.

Hon gjorde ett cellprov som visade på medelsvåra cellförändringar och fick då göra ett mindre ingrepp där en bit av livmoderhalsen togs bort. Efter analysen visade det sig att Camilla hade livmoderhalscancer.

– Jag blev helt tom och sade inget när jag fick beskedet från läkaren. Jag bara satt och stirrade.

Två månader senare opererades Camilla på Universitetssjukhuset i Lund. Efter operationen, som var fertilitetsbevarande, ville läkaren operera bort både livmodern och äggstockarna.

– Marginalen till det friska, på det bortopererade området, var nämligen för kort men jag vägrade operationen eftersom jag så gärna ville bli gravid.

ANNONS

Istället fick Camilla komma på täta kontroller, bli röntgad, göra underökningar och lämna cellprov under flera månader. Sex månader efter operationen konstaterade läkarna att Camilla var frisk och mer än ett halvår efter operationen blev Camilla gravid.

– Vet inte om du hör henne, säger Camilla glatt över telefonen och syftar på dotterns läten.

Sjukdomsresan Camilla gått igenom har fått henne att uppmana människor i sin närhet att gå på cellprovskontrollerna.

– Jag har sagt till alla kompisar och mina systerdöttrar, att för sjutton gå och gör cellprovet och kolla upp minsta misstanke innan det är för sent, säger hon.

Camilla har också startat en grupp på Facebook där andra som haft livmoderhalscancer kan dela sina upplevelser med varandra.

För att fler kvinnor ska lämna cellprov har inte bara kostnaden för kontrollerna tagits bort, kvinnohälsovården i Halland ringer även till de som inte hörsammar sin kallelse. Insatsen har gett resultat, berättar Anneli Karlén.

– Tio till tolv procent av alla som vi ringer kommer på sina kontroller. Många är tacksamman över att barnmorskorna ringer och bryr sig om dem. Att gå är verkligen viktigt.

– Det tar i regel lång tid för en cellförändring att bli en etablerad livmoderhalscancer. Därför är det mycket lindigare åtgärd och ingrepp i tidigt stadium än i ett senare då de blir mer omfattande och operationerna större.

ANNONS

FAKTA: Livmoderhalscancer

  • Gynekologiskt cellprov erbjuds regelbundet till kvinnor över 23 år.
  • Ett gynekologiskt cellprov är ett prov som tas från den nedersta delen av livmoderhalsen/livmodertappen som mynnar ut i slidan. Provet tas för att tidigt upptäcka cellförändringar som annars kan leda till livmoderhalscancer.
  • Den vanligaste orsaken till livmoderhalscancer är att man någon gång har smittats av en viss typ av HPV, humant papillomvirus. HPV i underlivet är vanligt och sprids genom sex. Hos de allra flesta som blir smittade läker infektionen av sig själv. Några kvinnor får en bestående infektion som kan leda till skador på celler i livmoderhalsens slemhinna. Cellförändringar kan uppstå och så småningom utvecklas till cancer.
  • Det finns många olika typer av HPV, men det är endast några få som orsakar cancer.

Vaccination ger inte fullständigt skydd mot livmoderhalscancer.

Källa 1177

ANNONS