Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Grannarna eniga: Gemenskapen är det bästa med Bovieran

Bovieran i Varberg firar tioårsjubileum, och får man tro föreningens medlemmar finns inte mycket att klaga på.
– Här känner alla varandra, ingen behöver vara ensam, säger Dennolf Levinsson, som sköter om föreningens prunkande vinterträdgård.

Ballongerna och flaggorna från jubileumsfesten hänger fortfarande kvar inne på Bovierans drygt 1600 kvadratmeter stora innergård. Bostadsrättsföreningens ordförande, Karl Arne Andersson, berättar att det blev en mycket lyckad tillställning.

– Det var nästintill mangrann uppslutning. Jag tror att vi bor 71 personer här och av dem dök 66 stycken upp.

Själv har han och hustrun Pia bott i föreningen i drygt åtta år, och de stormtrivs.

– För oss blev det väldigt lyckat. Man har mycket mer kontakt med grannarna än du har i en vanlig bostadsrättsförening. Det kan ta en halvtimme att komma in i lägenheten för att det är så många man träffar på som man vill snacka med. Och jag är ju glad i folk, så det är väldigt trevligt.

Den inbyggda trädgården, där kvicksilvret aldrig faller under 17 grader, är navet i bostadsrättsföreningens sociala liv. Här anordnas bokcirklar, yogapass, bouletävlingar och gemensamma middagar – för att nämna några exempel.

– På fredagar klockan 17 har vi after work också, fast vi inte har några jobb att vara lediga från längre, säger Karl Arne med ett skratt.

– Var och en tar med lite dricka och så sitter vi här och snackar. Det är rätt så mysigt.

Åldersgränsen för att få köpa en lägenhet i Varbergs Boviera är 45 år, men några sådana ungdomar finns inte bland Karl Arnes grannar. Medelåldern ligger en bra bit över 60, och eftersom lägenheterna sällan kommer ut på marknaden lär den fortsätta att stiga.

– Här bor man i princip så länge man kan. Och även om livet här kanske inte passar en 45-åring så hade det vara bra att få in lite yngre förmågor. Det är bra med en mix, och bra om några har ork att hjälpa till lite med skötseln av huset.

Skötseln av den prunkande tropiska trädgården behöver nyinflyttade medlemmar dock inte inte oroa sig för. Den tar Dennolf Levinsson hand om.

– Jag har bott här i tio år nu, och trädgården var en stor anledning till att jag flyttade hit, berättar han.

– Jag utbildade mig till trädgårdsmästare en gång i tiden och tyckte att det skulle vara intressant att prova att odla här.

Förutom trädgården (Sveriges vackraste Boviera-trädgård, enligt ordförande Andersson) är grannsämjan den stora behållningen med Bovieran, menar Dennolf.

– När jag jobbade var jag var chef på ett företag i Göteborg, och där hade jag och några andra en övernattningslägenhet. Under de åren såg jag aldrig till en annan granne. Här känner alla varandra, ingen behöver vara ensam.

Yvonne Carlsson och Ulla Greta Karlsson, som sitter och småpratar på loftgången utanför sina lägenheter, instämmer.

– Vi umgås nästan varje dag och här finns alltid något att göra. Vi är änkor båda två, och om man inte hade bott här hade man kanske suttit ensam hemma. Jag trivs fantastiskt bra, säger Yvonne.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här