Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Besvikna. Kerstin Brunbäck, Ulf Brunbäck, Pia Lust och Lars Ek bor intill det planerade bygget på hörnet Östra Vallgatan / Borgmästaregatan. De är kritiska mot att kommunen beviljat bygglov trots deras protester.

Grannar upprörda över byggplaner

Trots grannarnas protester har kommunen beslutat att bevilja bygglov för Nålmakaren 10. – Det är ytterst beklagligt, säger Lars Ek, en av de närboende.

I dag består Nålmakaren 10, tomten på hörnet Östra Vallgatan / Borgmästaregatan, av en byggarbetsplats. Den vita tegelvillan och det blå trähuset som tidigare låg här är rivna och nya byggplaner är på gång. Kjell Johansson Fastigheter kommer att bygga ett grått flerbostadshus på två våningar med lägenheter, en inredd vind för bostäder, kontorslokaler i botten och ett underjordiskt garage.

Men det planerade huset har kritiserats av grannarna sedan starten. När detaljplanen skulle fastställas 2014 protesterade de mot bland annat utseendet på huset som de menar går emot politikernas idé om att vara försiktig med bebyggelse innanför vallgatorna. De ansåg att husets utseende strider mot stadsbilden. 

– Politikerna har sagt att det är viktigt att bevara miljöerna innanför vallgatorna och att området ska skyddas mot förtätning. Men sedan fattar man ett sådant här beslut... Det blir som en tjock, mörk koloss som man planerar att bygga. Den avviker från allt runtomkring, säger Lars Ek. 

Grannarna överklagade då till länsstyrelsen och fick avslag. När sedan bygglovsansökan lämnades in protesterade de mot att den avvek mot detaljplanen. Avvikelserna gällde ett antal loftgångar och balkonger som de menar ger insyn i deras trädgårdar. I torsdags fattade byggnadsnämnden beslut om att säga ja till bygglovsansökan.

– Det är ytterst beklagligt. Man har inte från byggnadsnämndens sida brytt sig om att föra en dialog med oss. Ska jag vara krass så verkar de bara bry sig om den som har äganderätt och kapital, säger Lars Ek, granne till det planerade huset.

– Det strider mot gällande plan som fastställdes förra året och det blir en väldig insyn till oss här i våra trädgårdar, säger Pia Lust, granne.

Stefan Stenberg (C), ordförande för byggnadsnämnden, anser inte att avvikelserna från detaljplanen är tillräckligt stora för att de skulle säga nej.

– Det är relativt små avvikelser jämfört med vad planen tillåter. Vi bedömer att konsekvenserna är så pass små att det inte fanns skäl att avslå ansökan för den sakens skull, säger han.

Grannarna ville att ni i ett tidigt skulle komma och se hur det såg ut hos dem och hur planerna skulle påverka dem, varför gjorde ni inte det?

– Jag vet inte vad vi skulle göra en syn på egentligen. Tills huset är färdigt bedömer vi utifrån ritningarna, säger Stefan Stenberg (C). 

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här