Grannar till tunnelbygget får tåla mer buller

Implenia har trappat upp tunnelbygget i centrum och numera är det en ny gångväg till järnvägsstationen som gäller. Det finns även en stor risk att grannar till bygget drabbas av ökat buller och miljö och hälsa har begränsade muskler att ta till.

ANNONS
|

Hallands Nyheter har tidigare rapporterat om att närboende till tunnelbygget i centrala Varberg mår dåligt på grund av bullret som arbetet medför. Även anställda på Kommunhälsan anser att de inte kan jobba kvar i lokalerna på Västra Vallgatan och delar av verksamheten evakueras nästa vecka till Färjeterminalen.

I dag (18 maj) drog Implenia och Trafikverket i gång med grundläggningsarbeten för betongtunneln som ska gå från nya stationen vid Baggens gränd till korsningen Engelbrektsgatan/Västra Vallgatan. Borrningar och spontning kan i vissa fall innebära kraftigt överstigande bullernivåer för de närliggande bostäderna. (Riktvärden ligger på 45 dB inomhus)

ANNONS

– Beroende på vilka fastigheter det handlar om ligger det på 0-21 dB över det ordinarie riktvärdet, säger Alexander Johansson på kommunens miljö- och hälsoskyddsförvaltning.

Förvaltningen har beslutat att godkänna Trafikverkets anmälan om bulleröverskridande verksamhet helgfri vardag mellan 07-19 från vecka 21 till 40. (Uppehåll i arbetet planeras under veckorna 28-31) Enligt konsultfirman som gjort bullerberäkningen bedöms sex fastigheter med bostäder få bullernivåer över riktvärdet under fem dagar i följd eller under mer än fem dagar under en tiodagarsperiod. Det finns inga krav på fysiska bullerskydd utan i stället ska arbetsuppgifterna anpassas så att grannar störs så lite som möjligt.

– På morgon och kväll ska arbetet ske på den västra sidan och mitt på dagen när de flesta är på arbetet ska det förläggas till den östra sidan, säger Alexander Johansson.

Varför ställs inget krav på bullerskydd?

– Det är en problematisk plats med bostäder som ligger väldigt nära och konsulten som gör bullerutredningen tycker inte att det går att göra en vettig bulleravskärning. En rad med containrar ska sättas upp men det är mer en säkerhetsåtgärd, berättar Johansson.

Närboende som HN varit i kontakt med har gjort egna bulleruppmätningar som i vissa fall visar på 75 dB inomhus. Hur går ni vidare med det ärendet?

ANNONS

– Vi har fått en beskrivning från Trafikverket, men vi behöver en mer fullständig redovisning och vi vill se faktiska resultat från bullermätaren som sitter på plats.

Alexander Johansson berättar att tillsynsmyndighetens muskler är begränsade i frågan om övertramp när det kommer till bullernivåer. Detta eftersom en dom i Mark- och miljödomstolen slår fast att det är riktvärden och inte begränsningsvärden som Trafikverket måste förhålla sig till.

– Vi kan inte säga stopp och belägg på samma sätt eftersom det inte är straffsanktionerat. Vi kan däremot se till att de skyndsamt vidtar åtgärder för att begränsa bullret.

Närboende ska erbjudas tillfälligt boende

Miljö och hälsa har dock begärt att ta del av hur Trafikverket resonerar kring vilka som erbjuds tillfälligt boende. Då nattarbetare, barnfamiljer, äldre och sjukskrivna ska prioriteras. Enligt Trafikverket har flera personer hört av sig med frågor om det tillfälliga boendet.

Hur snabbt kan man få ett tillfälligt boende?

– Det ska gå relativt snabbt men vi behöver gå igenom vederbörandes situation, säger Jesper Mårtensson på Trafikverket.

Vad för typ av boende erbjuder ni?

– Vi har ramavtal med hotell i närområdet.

Ny gångväg till stationen

Även tågresenärer påverkas av Implenias arbeten i centrum. För att nå tågspåren får resenärerna gå norr om stationshuset och cykelparkeringen. Den östra entrén till stationshuset stängs av tills vidare på grund av att ett djupt schakt ska grävas i Västra Vallgatan.

ANNONS

Läs mer: De får stressymtom av bullret från tunnelbygget

Grundläggningsarbeten som är en del av projektet Varbergstunneln startar den 18 maj och pågår till oktober 2020 intill fastigheterna på Västra Vallgatan på sträckan Engelbrektsgatan och Eskilsgatan. Arbeten omfattar spontning och borrning i berg.

Arbeten kommer utföras vid Västra Vallgatans västra del på morgon och kväll och på den östra sidan mitt på dagen och pågå under helgfri vardagar 07-19.

Sprängningsarbeten och borrning för bergtunneln kan pågå under andra tider än helgfri vardag 07-19.

Källa: Trafikverket

ANNONS