Grannar till Södra Cell störs av ett skärande ljud

Ett 20-tal grannar stör sig på en högfrekvent ton som kommer från massabrukets anläggning. – Det är ett väldigt terroriserande ljud och jag har legat många nätter utan att kunna sova. Det skär till och med igenom öronproppar, säger Thomas Ahlqvist.

ANNONS
LocationVäröbacka||

Thomas och Ingela Ahlqvist har ett fritidshus på Årnäshalvön där de tillbringar cirka sju av årets tolv månader.

– Vi har planer på att flytta hit permanent men nu är vi tveksamma till hur vi ska göra, säger Thomas.

Thomas Ahlqvist har sedan 60-talet tillbringat mycket tid i fritidshuset på Årnäshalvön: Han och frun Ingela vill flytta dit permanent, men är tveksamma om det blir någon flytt på grund av bullret från Värö bruk.
Thomas Ahlqvist har sedan 60-talet tillbringat mycket tid i fritidshuset på Årnäshalvön: Han och frun Ingela vill flytta dit permanent, men är tveksamma om det blir någon flytt på grund av bullret från Värö bruk. Bild: Malin Strandberg

I skrivande stund har oljudet resulterat i nio klagomål till Länsstyrelsen i Halland. Kirsten van den Burg, även hon boende på Årnäshalvön, har kontakt med minst 40 personer som stör sig på det högfrekventa ”skärande” ljudet. HN har tagit del av en pågående namninsamling som 18 personer står bakom.

– Jag har tagit på mig rollen som språkrör eftersom vi måste vara enade i den här frågan om vi ska ha någon kraft. Det är många som upplever att det påverkar vårt välmående och då är något fel, säger Kirsten van den Burg.

ANNONS

För två år sedan flyttade hon och familjen till natursköna Årnäshalvön. Men det blev inte alls som hon tänkt sig. När hon promenerar i naturreservatet tvingas hon avleda oljudet med musik.

– Det är samtalsämnet för alla här. Vi går ut i naturen för att finna ro men det är precis tvärtom. Det här kan inte vara det nya normala. Det är en miljöförorening som inte bara påverkar människor utan allt djurliv här.

Så agerar Södra Cell Värö efter flera klagomål

Enligt platschefen på massabruket i Värö har klagomålen på en högfrekvent ton inte förekommit tidigare. Ljudet antas komma från Södra Cell och inte Södra Wood, detta eftersom sågen inte har någon produktion nattetid.

– Vår uppfattning är att det verkar ha uppstått något nytt och det är omöjligt att säga när det kan ha uppkommit, säger platschefen Marcus Åsgärde.

Södra Cell har gjort felsökningar för att hitta källan till oljudet. Bland annat har stickhuggen och cyklonen stängts ner och denna vecka (vecka 6) ska en extern bullerkonsult göra immissionsmätning vid Årnäs/Espeviken för att spela in frekvensen på det störande ljudet. Konsulten ska även göra närfältsmätningar på anläggningen.

– Vi håller på och felsöker men har inte lyckats att hitta källan och därför kompletterar vi med mätningar med hjälp av en extern bullerkonsult, säger Marcus Åsgärde.

ANNONS

Kirsten van den Burg har varit i kontakt med Södra Cell och tycker att dialogen har varit bra.

– Jag är positivt inställd till att det ska lösa sig och att det blir åtgärdat, avslutar hon.

Läs mer: Södras beslut: Vi ökar produktionen

ANNONS