I denna illustrationsskiss ur förslaget till ny detaljplan ses Västkustvägen längst bort i bilden. Vägen till höger är Södra Näsvägen.
I denna illustrationsskiss ur förslaget till ny detaljplan ses Västkustvägen längst bort i bilden. Vägen till höger är Södra Näsvägen. Bild: Varbergs kommun

Grannar gillar inte förslag om nya hus på Södra Näs

Trafiksituationen kommer bli omöjlig om bygget av de 140 lägenheterna blir verklighet. Det menar grannar till det planerade bygget.

ANNONS
|

Där Bois loppis ligger, på Ägovägen på Södra Näs / Jonstaka, föreslås ett nytt bostadsområde med flerbostadshus i upp till fem – sex våningar. Bygget ska möjliggöra omkring 140 nya lägenheter. Ett detaljplaneförslag som krattar för detta har nyligen varit på samråd. Grannarna är långt ifrån förtjusta.

Grannar räknade med låg bebyggelse

Flera närboende påminner kommunen om vad som gällde när deras villaområde planerades en gång i tiden – att området skulle bestå av småhus. Att kommunen nu planerar för hus i över fem våningar – nej, det gillas inte.

"Planförslaget är ett stort stilbrott mot befintlig bebyggelse. Ingenstans söder om Apelviksleden har det byggts höghus väster om Västkustvägen", skriver ett par som bor i närheten. Det föreslagna våningsantalet "är ett hån mot boende i området i dag", tycker en annan fastighetsägare.

ANNONS

En granne ifrågasätter kommunens idé om att dessa nya hus skulle bidra till blandad befolkningssammansättning i området.

Flera grannar varnar också för en orimlig trafiksituation. Många familjer äger flera bilar – och det borde planeringen ta höjd för, helst genom att minska den föreslagna exploateringen, är budskapet.

Mjältbrand kan vila i marken

Länsstyrelsen har inga stora invändningar men uppmanar kommunen att vara uppmärksam när det ska grävas i marken. En gård i området drabbades av mjältbrand på 1920-talet och var de smittade djuren grävts ner är oklart. Skulle bygget stöta på djurben måste arbetet stoppas och länsstyrelsen kontaktas, skriver länsstyrelsen.

LÄS MER:Upp till 140 lägenheter kan bli grannar med villaområde

ANNONS