Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Grannar befarar parkeringskaos när Falkenbäck rivs

Snart är de 132 kommunala parkeringsplatserna på Falkenbäck ett minne blott. De närboende är minst sagt frustrerade över den röriga parkeringssituationen som de menar kommer uppstå under den tid då det nya huset ska byggas.

Striden om parkering i centrum kommer tätna under den tid som det nya huset på Falkenbäck ska byggas och de 132 kommunala parkeringsplatserna försvinner. Det menar några av de boende på Borgmästaregatan.

– Det blev ju kaos bara under den veckan som de stängde av parkeringen för att ta prover i marken. Jag fick parkera långt åt helvete då. Det kommer bli fullt överallt när de börjar bygga det nya huset, säger Ricky Bjurenheim.

Han är en av många som flitigt använder sig av Falkenbäck, där man får stå gratis i 24 timmar och som ligger i anslutning till Östra Vallgatan och Borgmästaregatan. Nu ska här byggas runt 90 lägenheter med tillhörande underjordiskt garage med 73 parkeringsplatser för de boende och 123 p-platser till allmänheten. Daniel Läräng, som har bott i centrum i 13 år, har en firmabil som bara får användas i arbetet och en privat bil. Han är påtagligt frustrerad över situationen.

– De har inte gjort annat än att ta bort parkeringar här. När Falkenbäck försvinner vet jag inte var jag ska ställa min privata bil när jag jobbar. På gatan utanför får du bara stå en timma och på de flesta andra parkeringar är det fyra timmar. Jag har inte tid att åka hem och flytta den. Det är en stressfaktor att inte veta om man får parkering.

Varför ställer ni inte bilarna i något av p-husen?

– Jag kan ställa mig i ett p-hus men jag måste likt förbannat flytta bilen. Dessutom, om jag till exempel ska köra till återvinningsstationen - ska jag bära ner all skit till min bil som står på Briggen då? Tänk på barnfamiljer eller äldre som kanske inte har så lätt att ta sig fram - ska de gå till parkeringshusen varje gång de ska ha sin bil? Jag tror inte kommunen har tänkt hela varvet här, säger Daniel Läräng.

– Det hade känts tryggt att ha bilen i ett p-hus men problemet är att jag inte kommer in med min firmabil. Det är bra att de bygger p-hus men våningsplanen borde byggas högre, säger Ricky Bjurenheim.

Ständigt flyttande av bilen väcker irritation

Thomas Andersson, även han boende på Borgmästaregatan, menar att det ständiga pusslandet och flyttandet av bilar skapar stor irritation.

– Jag jobbar skift och kommer ibland hem sent på kvällen. Visst, det erbjuds nattparkering i p-husen, men då måste jag gå upp och flytta bilen klockan nio morgonen därpå. Vad är det för miljötänk att ha massor av bilar i centrum som kör runt för att de måste byta p-plats? säger han.

Ingen av dem är främmande för att betala en slant för att ha en garanterad parkeringsplats i närheten. Den längsta sammanhängande tiden som man i dag kan hyra en p-plats är 15 dygn. Det är i p-huset Briggen mot en betalning på 80 kronor per dygn och då ges ingen garanterad plats - men nattetid är p-husen långt från fulla. I flera av p-husen erbjuds nattparkering under en månad för 350 kronor. Men grannarna på Borgmästaregatan vill se en mer långsiktig lösning gällande de kommunala parkeringsplatserna.

– Det bästa vore ju om kommunen kunde hosta upp boendeparkeringstillstånd till oss som bor i stan, säger Daniel Läräng.

Inga avgifter i parkeringsstrategin

Chansen att de får gehör för sin önskan om boendeparkeringstillstånd är dock obefintlig i dagsläget. Anledningen är kommunens parkeringsstrategi som bland annat innebär att det ska vara gratis på kommunala parkeringsplatser.

– Just nu finns frågan om avgifter inte med i parkeringsstrategin. Men jag skulle säga att det finns gott om parkeringar i centrum. Jag kan förstå att det upplevs som obekvämt att springa ut och flytta bilen. Men marken på Falkenbäck har varit obebyggd allt för länge, det är attraktiv mark, säger Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunstyrelsens ordförande.

Micael Åkesson (M) är ordförande i hamn - och gatunämnden:

– Jag har full förståelse för att det kan bli bekymmer. Vi har ju rätt nyligen öppnat parkeringen Renen, men det är inte lätt att skapa parkeringsplatser. Men till syvende och sist är det ju upp till var och en att hitta en bilplats - kommunen har inte det yttersta ansvaret för att tillgodose parkeringar till privata bilägare, säger han.

Grannarna i centrum befarar nu att de närmsta åren - det nya huset planeras vara klart för inflyttning under 2023 - kommer innebära mycket stök. Ricky Bjurenheim drar en djup suck.

– Jag förstår att det är svårare att hitta parkering när man bor mitt inne i stan och jag är väl okej med att åka runt och leta. Men då måste det ju finnas platser att leta efter.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här