Grönt ljus för tredje etappen med bostäder vid Pilgatan i Varberg

Trönninge töjer sig både åt väster och öster och snart också åt söder. Norr om Pilgatan är två nya höga hyreshus precis klara.

ANNONS
|

Vägen som löper mellan Lindhovsrondellen och Trönninge heter Pilgatan. 2013 togs första spadtaget för ett antal villor här. De har sedan dess fått sällskap av privata Pilgläntans förskola och kommunala Trönningebjärsvägens förskola samt villor, kedjehus och flerbostadshus. Området byggs av Deromekoncernen. Nyligen har detaljplanen för den tredje och sista etappen vunnit laga kraft.

Många barnfamiljer

Vi träffar på Olof Sjögren som bor här med sin fru och parets två barn.

– Jag jobbar på Derome också, säger han och skrattar. Min fru också. Och flera av våra grannar.

Olof Sjögren är uppvuxen i Växjö och kom till Varberg för arbetets skull för fjorton år sedan. Här på Statarevägen har de bott sedan huset var nytt för sju år sedan.

ANNONS

– Här är bra. Alla här är i ungefär samma livssituation. Det finns två förskolor i området och sen finns ju Trönningeskolan också. Barnen kan vara ute och leka med andra barn och det är nära att åka till jobbet härifrån.

Ett önskemål bland boende i området är att Hallandstrafikens linje 2 ska köra hit också istället för att vända inne i Trönninge.

– Vi är flera här som gått samman. Vi försöker påverka så att den bussen kommer hit också. Det hade varit väldigt bra för då blir det tätare turer härifrån.

LÄS MER:Snart är det byggrusch igen

Allt som byggts

Det är ganska mycket som byggts och ska byggas här norr om Pilgatan. Här ett försök till sammanfattning:

I december hade hyresgästerna på Trönningsbjärsvägen 35 inflyttning i sitt sexvåningshus. Nu i vår får de sällskap av fler hyresgäster i huset strax intill. Det ser likadant ut som det första. Husen är sex våningar höga. De syns väl från exempelvis Getterövägen. De innehåller totalt 48 hyreslägenheter och är byggda med investeringsstöd vilket gör att hyran blir något lägre än den hade blivit utan stöd. En tvåa på 54,5 kvadratmeter kostar nära 7300 kronor/månad och en trea på 71,5 kvadrat kostar nära 8900 kronor.

Strax intill de husen kör grävmaskinen för fullt över bergklackar och jord. Här ska bostadsrättsföreningen Pilbacken byggas i två sexvåningshus med totalt 48 lägenheter.

ANNONS

I närheten av den arbetsplatsen finns de första tretton villorna varav några har adress Statarevägen.

Området Ängalyckan ligger ett stenkast österut och består av tolv villor i blandade former och färger från Varbergshus och – när allt är klart – 37 villor och kedjehus i rött, grått och mörkgrått från Deromehus.

Husen kommer från en fabrik

På plats på Ängalyckan stöter vi ihop snickarna Jimmy Svensson och Håkan Erlandsson från Micael Byggare. De har byggt flera av husen på Ängalyckan och nu börjar de kunna skönja slutet på arbetet i det området.

– Husen kommer från fabriken i Anneberg. Vi reser dem och får tätt hus på en dag. Det är lite grejen med det här, säger Jimmy Svensson.

– Ja så länge vädret är med oss går det bra. Vi har haft tur med vädret, säger Håkan Erlandsson.

– Vi har bara behövt ställa in en montering. Det största problemet är vinden. Väggarna kan vara sex meter breda och de ska lyftas över lastbilen och på plats. Kommer då vinden i full fart kan det bli svårt, säger Jimmy Svensson.

En tredje och sista etapp av området norr om Pilgatan ska byggas de närmaste åren. Den etappen omfattar området närmast järnvägen. Här ska byggas omkring 80 hyresrätter, 35 kedjehus, 14 villor från Varbergshus och därtill hus med 25 hyres- eller bostadsrätter – vilket det blir är inte bestämt ännu.

ANNONS

Byggstart 2022

Derome ska själva anlägga infrastrukturen i området med start i höst eller till vintern, och därefter räknar man med att börja bygga de första husen 2022, berättar Anders Wennerström, entreprenadchef på Derome.

– Det kommer landa på 400 bostäder totalt när allt är klart. Ser man femton år framåt i tiden kommer detta vara en del av Varberg, säger han.

Det påståendet kan äga sin riktighet. Området mellan Pilgatan och Göingegården ska bebyggas med minst 900 bostäder, enligt områdets planprogram.

LÄS MER:Här planeras kommunens nästa 200-miljonersbygge

LÄS MER:Mataffär vid Lindhovsrondellen lär dröja

LÄS MER:Göingegården blir färdigt med det nya bygget

LÄS MER:Derome: Vatten, grönska och trä ska ge bykänsla i Göinge by

LÄS MER:Han vill se satsning på cykelväg längs Pilgatan i Trönninge

ANNONS