Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/29

Grön rehab blev vägen tillbaka för Jennie Blank

I harmoni med djur och natur får deltagarna långsamt krafterna tillbaka på Kärramosse gård som bedrivit Grön rehab åt Region Halland under fyra år. Nu pågår en ny upphandling men Gill Croona befarar att hennes verksamhet inte kommer med.

Kärramosse gård ligger naturskönt beläget i närheten av Grimeton. Här finns hästar, får, getter, höns, gäss, hundar, katter, undulater och en åsna. Gill Croona, som driver gården, har hållit på med Grön rehab i snart tio års tid.

Psykisk ohälsa rehabiliteras

Personer med psykisk ohälsa, främst utmattningssyndrom, ångest och depression kan få en remiss från sin vårdcentral till natur- och djurunderstödd rehabilitering. På Kärramosse gård får deltagarna vara två dagar i veckan under en tolvveckorsperiod. Dagarna innehåller umgänge, aktiviteter, måltider och möjlighet att bara vara.

Aktiviteterna kan innebära att ta hand om djuren, rida eller åka häst och vagn, skapa med ull från fåren och hålla på i trädgården till exempel.

– Naturen har en hälsobringande effekt och djuren ger så mycket tillbaka, säger Gill Croona som är utbildad sjuksköterska och har doktorerat inom etik/pedagogik. Hon har dessutom utbildat sig inom djur- och naturunderstödd rehabilitering och är ridterapeut.

Kommer varandra nära

En av deltagarna som precis har avslutat sin tolvveckorsperiod är Jennie Blank från Varberg. Hon har varit sjukskriven för utmattning i två års tid och för henne har vistelsen på Kärramosse gård betytt mycket.

– Gruppen är ovärderlig. De förstår utan att man behöver förklara och man kommer varandra nära väldigt fort. Man vet inte vad folk jobbar med men man vet deras innersta hemligheter, säger hon.

Jennie Blank. Bild: Dick Gillberg
Jennie Blank. Bild: Dick Gillberg

Vistelsen på gården har gjort att hon känner sig starkare som person och redo för att gå vidare. När man är hemma ensam är det lätt att man isolerar sig och börjar tänka konstiga tankar.

En tanke med rehabiliteringen på Kärramosse gård är att våga utmana sig i en trygg miljö.

– Helt plötsligt sitter man på en häst och rider ut i skogen med ett stort leende, säger Jennie Blank.

Priset det enda som räknas

Gill Croona förklarar att det är viktigt att deltagarna fortsätter sin rehabprocess efter sin tid hos henne för att den positiva utvecklingen som kommit igång ska fortsätta. Jennie Blank ska nu börja arbetsträna med att hållbarhetscertifiera evenemang.

För fyra år sedan blev Kärramosse gård, eller rättare sagt företaget Grön Hälsa & Rehab, och fyra andra halländska företag upphandlade av Region Halland som Grön rehab-företag. Nu ska en ny upphandling göras men Gill Croona befarar att hennes företag inte kommer att bli upphandlad på nytt.

Gill Croona och en av gårdens hästar. Bild: Dick Gillberg
Gill Croona och en av gårdens hästar. Bild: Dick Gillberg

– De väger inte in kapacitet och storlek utan går bara på pris. Det är tråkigt för mindre ställen utan djur och med mindre omkostnader riskerar att konkurrera ut mig. En konsekvens blir att färre behövande personer får tillgång till grön rehab i en tid då behovet ökar, säger hon.

Hon är också kritisk till att det inte gjorts någon ordentlig utvärdering av verksamheterna.

Eftersom hon själv har en akademisk bakgrund har hon tagit saken i egna händer och gjort en sammanställning utifrån enkäter som deltagarna har fått besvara. Där visade det sig att 89 procent av deltagarna mådde psykiskt bättre efter sina tolv veckor jämfört när de började på gården.

Inget negativt har kommit fram

Camilla Falk är hälso- och sjukvårdsstrateg i Region Halland och enligt henne har det gjorts kontinuerliga uppföljningar av Grön rehab under de fyra år som gått.

– En hel del har remitterats och en del har gått tillbaka till arbete. Vi har inte gjort någon utvärdering vilken effekt det har gett för deltagarna. Detta är en del i rehabiliteringsinsatsen, en aktivitet och ett komplement men jag har inte hört någon säga något negativt om Grön rehab, säger hon.

Biträdande hälso- och sjukvårdsdirektör Ola Johansson kommenterar upphandlingen via mejl: ”Region Halland har ställt krav på verksamheten (däribland kapacitet och personaltäthet) utifrån de behov som ställs utifrån antalet deltagande. Upphandlingens kravnivå förväntas ge en verksamhet med kvalitet för deltagarna. I övrigt råder strikt anbudssekretess till dess att tilldelningsbeslut publicerats.”

LÄS MER: Grön rehab positivt för deltagarna och landsbygden

LÄS MER: Första versen för en levande kulturlada på Kärramosse

LÄS MER: Kärramosse lada, lounge och camp slog upp dörrarna

LÄS MER: Skogsbad kan göra underverk för psyket

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här