Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Grävstart för fiber rycker allt närmare

Björkängs fiberförening har länge kämpat för fiber - nu ser det ut att vara på gång. Om tillräckligt många vill vara med kan grävmaskinerna börja jobba i mars.

I helgen höll Björkängs Fiber Ekonomisk förening ett informationsmöte om sitt arbete för ett fibernät för tv, telefoni och internet i området väster om motorvägen, söder om Galtabäck och ner till Morup.

Intresset var stort.

– Det var fullt, vilket var så roligt. Nu har det äntligen börjat lossna, det har varit svårt att få med sig folk, säger ordföranden Sofia Haargaard.

En anledning till att intresset varit sådär är att föreningen haft svårt att beräkna exakt hur mycket det kommer att kosta, eftersom det beror på hur många som ansluter sig till nätet.

Föreningen har i dag 178 medlemmar och om alla vill vara med beräknas kostnaden landa på 15 000 kronor per hushåll, vilket på sikt är en lönsam affär då abonnemangen blir billigare, enligt Sofia Haargaard.

– För en billigare månadskostnad får man en internetuppkoppling som är fyra, fem gånger bättre och som dessutom är stabilare.

Medlemmarna har fram till den 21 februari på sig att skicka in avtalen, sedan görs en slutlig projektering och beräkning av kostnaderna.

– Jag hoppas så klart att vi får med så många som möjligt, i så fall kan vi börja gräva i mars.

Föreningen har beviljats stöd av Jordbruksverket och Post- och telestyrelsen.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här