Gräsklipp är bra gödsel – och viktigt för gräsmattans mående

Gräsmattan är en stor del av våra trädgårdar och kan vara klurig att hantera. Den behöver näring, vilket den inte får om du klippt gräset och inte låter det ligga kvar.
– Samlar du inte upp gräsklippet ramlar det ner på gräsmattan och göder den. Tar du hela tiden upp det så fattas det, säger trädgårdsmästaren Jennie Eck.

ANNONS
|

Det händer mycket i våra trädgårdar vid den här tiden på året. Häcken ska klippas och rensas, växter ska beskäras och fruktträden sätter fart och kommer med en massa kart.

Trädgårdsmästaren Jennie Eck i Varberg listar här fem tips som är lätta att använda i trädgårdsarbetet, men som också gör din trädgård glad.

1. Var tuff mot din häck. Det är lätt att häcken skenar iväg, framför allt på bredden. Klipp mer av häcken från första början och få igen det senare. Genom att göra det får du en tätare häck som blir lättare att klippa och sköta. Det går alldeles utmärkt att hålla de flesta häckar på en bredd på 30-40 centimeter.

ANNONS

2. Klipp ner dina perenner. Genom att klippa ner vissa av perennerna i din trädgård i tid kan du få en till blomning eller bespara dig framtida arbete med de som fröar. Om du klipper ner hela din kantnepeta, kan du ha en ny fin planta om två till tre veckor som ger dig en något mer sparsam blomning. Daggkåpan frösår sig gärna, men om du klipper dem innan de hinner gå i frö blir det mindre arbete för dig framöver.

3. Samlar du upp det klippta gräset? Gödsla gräsmattan. Om man täckodlar eller samlar in det klippta gräset för att hålla fukten och ge näring till andra delar av trädgården är det viktigt att komma ihåg att ge din gräsmatta gödsel i gengäld. Det du samlar upp från gräsmattan skulle annars ha gått tillbaka till gräsmattan och gött den.

4. Underlätta för frukten. Om du har ett fruktträd som har fått mycket kart och det har blivit tätt så kan det vara bra att gallra dem. Det är för att varje frukt ska få mer plats för att växa och utvecklas. Det är bättre att få färre fina frukter än att få flera små.

ANNONS

5. Få bort ogräs genom att släcka ljuset. Plantera dina växter med tillräckligt avstånd för vad de kräver, men såpass när att de släcker solljuset. Om det inte kommer inte något ljus till jorden så kan inte en bråkdel av ogräsfröna gro.

ANNONS