Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Omhändertagen. Goldy Farland känner sig trygg och omhändertagen på dialysmottagningen, och ser till att fylla sin övriga tid med ett rikt, socialt liv.

Goldy låter inte dialysen bromsa livet

Goldy Farland, 79, låter inte dialysen begränsa hennes liv. - Jag ser det som ett halvtidsjobb, och belöningen är min hälsa, säger hon.

Det vilar ett lugn över salen på Varbergs nya dialysmottagning. Solljuset strilar in över sängarna, och från de stora fönstren syns grönskan som har exploderat utanför. Goldy Farland, Falkenberg, har precis tagit första tuggan på sin köttbullssmörgås och bläddrar i ett ex av HN.

Här spenderar Goldy sina förmiddagar tre dagar i veckan. De drygt fyra timmarna i dialys per gång använder hon för att läsa, lyssna på radio, se på tv eller prata med personalen och dialyskompisarna i sängarna bredvid.

– Det blir ju nästan halva livet man tillbringar här. Jag träffar personalen mer än jag träffar mina barn. Personalen är mina änglar, brukar jag säga. Man lär känna varandra, och blir verkligen omhändertagen. De ser direkt när jag kommer på morgonen om jag inte mår bra, säger hon.

För drygt tio år sedan konstaterade läkarna att Goldy hade äggvita i urinen, och det stod klart att hennes njurar fungerade allt sämre.

Först fick hon påsdialys, där blodet renas via en kateter. Men en bukhinneinflammation gjorde att hon fick gå över till bloddialys, där hennes blod renas via dialysmaskiner.

Goldy tycker att det känns betydligt tryggare.

– Jag behöver inte bekymra mig om något. Allt kontrolleras, jag blir hämtad och lämnad med taxi och en gång i månaden träffar jag läkaren. Innan fick jag själv sköta allt, och hålla på och beställa grejer. Det här ger en helt annan trygghet, säger hon.

Flytten från den tidigare dialysmottagningen till de nya lokalerna tycker hon är suverän. Att slippa ta sig igenom en lång korridor och upp till fjärde våningen är toppen.

– Det var så trångt förut, de fick hålla på och trixa med maskinerna mellan oss patienter. Här är så rymligt, och det är en helt annan känsla att vara på markplan, säger hon.

Goldy jobbade tidigare som kallskänka och kokerska, och har lagat mat på allt ifrån Grand till mängder av olika förskolor i Falkenberg. I dag är hon en aktiv och social pensionär, som fyller den tid hon inte är på dialys med mängder av aktiviteter. Hon är engagerad i pensionärsföreningar, Mötesplats Mölle och både kommunens och regionens pensionärsråd.

– När man tillbringar så mycket tid på dialys, då behöver man backa upp det livet med annat också. Annars blir det för tråkigt, säger hon.

Hur ser du på framtiden?

– Jag mår bra, kan inte klaga. Jag har ett bra socialt liv, och så länge jag får må såhär bra ser jag ljust på framtiden.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här