Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

God jobbchans för nyanlända

De nyanlända på besöksnäringens jobbsökarlunch har tur. Det går runt två arbetssökande på varje arbetsgivare och samtalen hinns med.

Det ligger förväntan i luften när besöksnäringen gör sig redo för att möta nyanlända arbetssökande över en lunch på Fregatten. Varberg laddar för högsäsong och stämningen är så bra som den bara kan vara när en matsal fylls av folk från service- och nöjesbranschen.

– Det här är ett jättebra sätt för oss att hitta personal som har erfarenhet av restaurangbranschen, säger Johan Schüllerqvist från Varbergs Kusthotell. Många har kanske svårt att uttrycka sig i skrift, så det är bra att träffa dem i stället.

Anna Munther, från Åkulla Outdoor Resort är också här och söker kontakter med erfarenhet från kök, café och restaurang.

– Precis som alla andra har vi behov av att rekrytera, säger hon.

Vid varje vackert dukat bord sitter några arbetssökande och några arbetsgivare. Arbetsförmedlaren Anna Tomtlund är också här för att se om det är något för Halmstad att ta efter. Ryktet om luncherna har även spritt sig till ett par politiker.

En av dem är riksdagsmannen Adnan Dibrani,(s).

– Jag är här för att lära mig om konceptet, men vill gärna vara en resurs också. När jag pratar med nyanlända så brukar jag trycka på hur viktigt det är att lära sig språket.

Marcel Molumbo som är med och arrangerar till lunchen ställer sig upp och klingar i ett glas. Det är dags för arbetsgivarna att gå vidare till nästa bord.

– Vad skönt, då sitter vi kvar, skrattar Julycar Reyes från Venezuela.

Hon har varit i Sverige fyra månader och vill gärna arbeta inom service.

– Kanske i reception, säger hon.

Hon och Diana Rico från Mexiko, som också bara varit i Sverige några månader uppmärksammas eftersom de lärt sig svenska så fort.

– Det är klart att det imponerar, säger Johan Schüllerqvist från Varbergs Kusthotell.

De cirka 15 nyanlända som är här har turen på sin sida. Hälften av de arbetssökande som anmält sig har fått förhinder i sista minuten. Josefine Gudmundson på Fregatten som fick idén till ”We meet”– luncherna och sedan involverade Röda Korset är ändå nöjd.

– Och det var på sitt sätt spännande att det inte kom så många arbetssökande som planerat. Samtalen blev mer intima. Redan nu kan jag säga att tre av dem som är här kommer att höra ifrån oss på Fregatten, säger hon.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här