Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Glimt lastar sig själv

Många hästägare har problem med att lasta in hästen när de ska iväg. Det hade Anna–Carin Månsson också. Men nu springer hennes häst in i transporten, eller till och med backar in. Därför anlitas hon för att hjälpa andra att lära sig samma teknik.

Hon bor på en gård i Skällinge, tillsammans med sin man, fyra barn, fyra hästar, en hund och höns. Gården ligger vackert med ridvägar i skogen strax intill.

– Vi flyttade hit för fem år sedan, eftersom det var bättre möjligheter till ridning, skrattar Anna–Carin.

På sin häst Glimt demonstrerar hon hur hon kan rida in i transporten både baklänges och framlänges. En konst som hon också visat upp på ”Sweden International Horse Show”. Hon rider ett halvt varv i paddocken och så vips har Glimt nästan sprungit in i transporten. Mängder av hästägare skulle vara gröna av avundsjuka.

– Det snabbaste sättet är att ha all tid i världen. Det innebär att man måste träna på lastningen i förväg, säger hon.

Anna–Carin har ridit sedan femårsåldern och lärde sig på traditionellt vis. Först när hon träffade Jörgen Schwartz i sjuttonårsåldern förstod hon att det fanns ett annat sätt att träna, rida och umgås med hästar.

För 15 år sedan bestämde hon sig på allvar för att lära sig hans metoder.

– Jag ville komma så långt att jag kunde hantera hästarna utan vare sig sadel, grimma eller träns och betsel. Och jag bestämde mig verkligen. Målsättningen var att kunna styra och reglera allt med hjälp av kroppsspråket.

Och Anna–Carin har verkligen lärt sig det. Hon rider på Glimt och har Orient med sig vid sidan av. När Anna–Carin vill stanna gör hon halt, helt utan att dra i någon tygel, för det finns ingen tygel.

– Det handlar också om att bli medveten om sitt kroppsspråk. Och att bygga upp ett språk tillsammans med hästen. Hästar är många gånger mer känsliga för stämningar än vi människor. Och de reagerar på hur vi är när vi är tillsammans med dem.

Anna–Carin Månsson anlitas ofta av människor som behöver hjälp att lära sig lasta hästar. Hon håller föredrag, har läger på gården och kör häst och vagn. Nu tänker hon satsa helt på hästarna och företaget och har därför sagt upp sig på jobbet och fortsätter också att utbilda sig hos Jörgen Schwartz.

– Jag vill lära ut den här metoden till fler. Jag lovar att alla kan lära sig. Alla hästar kan redan tolka signalerna. Det tar bara olika lång tid att få ett fint samspel mellan häst och människa.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här