Gigantisk släktträff i Kungsäter: ”Känslan för rötterna är stor”

Det finns släktträffar och så finns det Släktträffar. Det kan man konstatera efter helgens kalas, när nästan tvåhundra av Lars Pedarssons ättlingar samlades i Kungsäter.
– Känslan för de egna rötterna har alltid varit stor, säger Gert-Olof Andersson, släkt med Lars Pedarsson i tionde led.

ANNONS
|

I sin släktforskning har Gert-Olof Andersson spårat sin ätt hela vägen tillbaka till 1600-talet, till Lars och Elin Pedarsson som då bodde i Boet i Kungsäter. Och faktum är att många av deras ättlingar fortfarande lever sina liv i trakten.

– En hel del flyttade från bygden, till städer och större samhällen, under industrialiseringen i slutet av 1800 och början av 1900 talet. Men många stannade också kvar, och känslan för de egna rötterna har alltid varit stor, säger Gert-Olof.

Den del av släkten som fortfarande har kontakt med varandra, härstammar från mjölnaren Johan Bernt Johansson och hans hustru Anna Charlotta Börjesdotter. De bodde på Intaget i Boet tillsammans med sina nio barn.

ANNONS

Nytt släktrekord

– Barnen hade en stark sammanhållning, och den levde vidare i nästa generation. Min mamma hade kontakt med sina kusiner i hela sitt liv, de var 35 stycken.

Alla 35 är borta nu, men nästa generation kusiner – 64 stycken – har genom återkommande släktträffar och kalas lyckats hålla kontakten.

1973 anordnades en kusinträff i Kungsäters Bygdegård som samlade ett 40-tal personer. Tjugo år senare, 1993, hade familjen växt och 170 personer samlades på Johan Bernts och Anna Charlottas gård i Boet.

I helgen, nästan 30 år senare, var det så åter dags för kalas – och nu slogs ett nytt deltagarrekord.

”Väldigt lyckat”

– Med ingifta kan vi räkna till närmare 400 personer i släkten och av dem dök 194 upp, berättar Gert-Olof.

– Vi var tre generationer från sju släktled. Många hade inte setts på ett 20-tal år, så det var verkligen på tiden. Det blev väldigt lyckat. Vackert väder, god fika, poängpromenad, lekar och fotografering.

I år sågs släkten i den gamla folkparken Solbacken, som nyligen fått en ansiktslyftning.

– Det var givet att vi skulle ses där. Många av oss och våra anhöriga har en stark koppling till Solbacken. Det är här man har träffats för att dansa och umgås. Med utsikten över Fävern är det en fantastisk plats.

ANNONS
ANNONS