Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Gifter på förskolorna ska ses över

Leksaker som kan läcka kemikalier är vanligt på förskolor runt om i landet, hävdar Naturskyddsföreningen. Nu ska Varbergs kommun se över sina förskolors leksaker.

Naturskyddsföreningen, som nyligen inventerat 129 förskolor i 40 kommuner, konstaterar att material som är kända för att läcka ut skadliga kemikalier är vanligt på förskolorna.

Sex av tio använder gammal elektronik som leksaker. Nära åtta av tio har leksaker av mjukplast som kan släppa ifrån sig giftiga ämnen.

Ingen förskola har hittills tittat på miljögifter på förskolorna, men som HN tidigare berättat har Halmstads kommun bestämt sig för att inventera sin verksamhet.

Nu hakar Varbergs kommun på och på torsdag hålls ett första möte mellan inspektörer från miljö- och hälsa och förskolecheferna.

– En arbetsgrupp ska titta på hur vi har det nu och hur vi ska ha det framöver. Jag känner att det är väldigt viktigt att vi har miljö och hälsa med oss, eftersom vi inte har kompetens kring detta, säger Agneta Svenberg, chef för förskoleverksamheten.

Kemikalieinspektionens direktiv kommer att ligga till grund för arbetet.

Enligt upphandlingsenheten ställer kommunen redan i dag miljökrav på leksakerna, exempelvis får de inte innehålla vissa ftalater som kan vara hormonstörande.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här