Ett detaljplaneförslag för kvarteret Ekorren, där Allans kiosk ligger, har varit ute på samråd. Flera myndigheter och bolag har yttrat sig. En privatperson tillika fastighetsägare har tyckt till, liksom en bostadsrättsförening – i övrigt är det tyst från grannarna.
Ett detaljplaneförslag för kvarteret Ekorren, där Allans kiosk ligger, har varit ute på samråd. Flera myndigheter och bolag har yttrat sig. En privatperson tillika fastighetsägare har tyckt till, liksom en bostadsrättsförening – i övrigt är det tyst från grannarna. Bild: Dick Gillberg

Gift i marken måste hanteras före byggstart

Föroreningar i marken och buller är två knutar som måste lösas innan kvarteret Ekorren vid Allans kiosk kan byggas om.

ANNONS
|

Omgörningen av kvarteret Ekorren, som ligger mellan Boråsgatan och Brunnsbergsvägen och som förutom flerbostadshus och villor också huserar Allans kiosk, har varit mer eller mindre aktuell sedan 2013 då kommunen sa ja till att ta fram en ny detaljplan. Men planarbetet lät vänta på sig. Först nu i höst kom ett detaljplaneförslag ut på samråd.

Det tecknar ett nytt kvarteret Ekorren med byggnationer i upp mot 18 meter höga hus – vilket kan översättas med cirka sex våningar. Exakt hur många nya bostäder det kan bli står inte i förslaget.

Grannar befarar trafikproblem

Bostadsrättsföreningen Älgen som är granne med kvarteret befarar att fler boende och därmed bilar i området kommer skapa farliga trafiksituationer. Länsstyrelsen är inte helt nöjd med kommunens förslag. Den kräver fler undersökningar av föroreningarna som finns i marken. Hur djupt går de egentligen? Utan sådana kommer länsstyrelsen inte godkänna planen.

ANNONS

Länsstyrelsen kräver också fler undersökningar av hur de nya bostäderna kan tänkas påverkas av buller från trafiken och Ica Hajens varuintag.

Vivab är tveksam till hur dagvattnet ska tas om hand. Minska det underjordiska garaget så det får plats bättre dagvattenhantering, är bolagets uppmaning till stadsbyggnadskontoret.

Bra med ny Birger Svenssons väg

Men förslaget får också rosor. Föreslagen uppbruten bebyggelse gillas av en fastighetsägare och kvarterets planerade grönska och nya utseende mot Birger Svenssons väg gillas av bland andra hamn- och gatuförvaltningen.

LÄS MER:Allans kan komma att rivas – men ny lokal kan vänta bredvid

ANNONS