Naturcentrum. Getteröns Naturcentrum innehåller kafé, butik, konferens- och festlokaler och en permanent fågelutställning. Men i fredags begärdes kafé och konferensföretaget i konkurs.
Naturcentrum. Getteröns Naturcentrum innehåller kafé, butik, konferens- och festlokaler och en permanent fågelutställning. Men i fredags begärdes kafé och konferensföretaget i konkurs. Bild: Anders Claesson

Getteröns Kafé och konferens i konkurs

Intäkterna minskade med 600 000 kronor på ett år. Nu har Getteröns kafé och konferens begärts i konkurs.

ANNONS
LocationGetterön||

– Det känns jättetråkigt, säger Hanna Ludvigsson som varit med och drivit företaget från start 2013.

Kaféet har varit en populär plats inte bara för fågelskådare och platsen en viktig destination för Varberg. Men coronapandemin har drastiskt minskat antalet besökare. Även tunnelbygget har skrämt iväg gästerna, enligt Hanna Ludvigsson.

– Vi märkte direkt när kommunen började skövla träd den 3 september 2019 att folk hörde av sig och trodde att de inte kunde komma hit. Vi anser att kommunen hade kunnat göra mer för oss, säger hon.

Från 2019 till 2020 minskade intäkterna med 600 000 och det gick inte längre att driva verksamheten.

ANNONS

Det är kommunen som äger huset men vad som händer i lokalerna framöver är än så länge oklart.

– Vi hedrar det avtal som finns och får nu se vad konkursförvaltaren vill göra. Framöver kommer vi att vilja hitta en liknande entreprenör men det är svåra tider just nu, säger Niklas Jarhult, fastighetsförvaltare på serviceförvaltningen i Varbergs kommun.

För Hannas egen del är också framtiden oviss.

– Det här har tagit på mig. Från och med i dag är jag sjukskriven. Sedan tidigare har jag haft problem med kronisk värk och fått lönestöd.

Nu är hon arbetslös men har visserligen en undersköterskeutbildning att falla tillbaka på. Hon har tidigare arbetat som skötare inom psykiatrin.

Från vänster Tina Alm Kallebäck och Hanna Ludvigsson, som jobbar på kaféet på Naturum och bland andra serverade Jana Nilsson (S) under en inspirationsdag om socialt företagande tidigare.
Från vänster Tina Alm Kallebäck och Hanna Ludvigsson, som jobbar på kaféet på Naturum och bland andra serverade Jana Nilsson (S) under en inspirationsdag om socialt företagande tidigare. Bild: Annika Karlbom
ANNONS