Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

1/20

Getterön - mer än bara bad

När föreningar och företag ville visa upp det stora utbudet på Getterön var inte vädret med dem. Trots regn och mörka moln kom det ändå cirka 1000 besökare till Getterödagen.

Söndagens program innehöll sammanlagt drygt 20 besöksmål.  
Getteröbåtarna körde från Varbergs hamn och väl ute på ön fanns det möjlighet att både boka en flygtur och paddla kajak. 
– Getterön är inte bara en plats dit man åker för att bada, sa krögaren Kerstin Hasslöf Nilsson, som har drivit restaurangen Hattaviken i 2,5 år. 

Dagen till ära var det lunchunderhållning med Karin Klingenstierna trio som spelade jazz. När det började regna ute var det många som tog skydd i restaurangen.  
– Det märktes att vi hade en inomhusaktivitet, om man säger så, konstaterade Kerstin, som räknade till totalt 300 lunchgäster på eftermiddagen. 
Hon ser ljust på framtiden när det gäller att driva företag ute på Getterön. 
– Vi är inte så hippa och så fräcka, men det är väldigt genuint här ute. Det är fantastiskt med så många företag på en ö som är så attraktiv för boende. 

För många Varbergsbor är Getterön småbåtshamnen, sol och bad, fiska krabbor och kanske titta på när ungdomar ger sig ute i sina optimistjollar för att bemästra havet. 
På något sätt är det kanske sinnebilden för sommaren. Den här söndagen var det dock inte mycket av de sakerna på grund av regnet.   
Angela Hansson, kanslist på Getterön Marina som driver hamnverksamheten, berättade att det finns 630 båtplatser. Av dem står 120 tomma. 
– Men det är populärt och vi är ungefär 35 nya medlemmar jämfört med förra året, sa hon. 

Kanotklubben Bris och Varbergs Roddklubb delar lokaler. 
– Vi bedriver ingen barnverksamhet i nuläget men har rodd för nybörjare och motionärer på måndagar, sa Ann-Sofi Stjernström på roddklubben. 
Vädret gjorde det svårt för kanotister och roddare att visa upp sin verksamhet. 
– Vi har haft en tapper själ ute i en kanot. Det blåser lite tufft, konstaterade Gull-Inger Torstensson i Bris. 

På Varbergs flygklubb fanns det möjlighet att boka en tur i luften eller spaka-själv med flyglärare. 
– Det är ett stort intresse och en god tillströmning av elever i vår verksamhet. Den yngsta är 14 år och det är rätt häftigt att en del lär sig flyga före de kör bil, sa Annie Johansson på flygklubben.