Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
1/5

Getterödagen lockar med aktiviteter

På söndag är det Getteröns dag. Då bjuds det på jordgubbar, rökeriet har öppet och mockakläder visas upp.

Ute på ”Astrids på skäret”, ordnar Galtabäckskeppets bygglag en rad aktiviteter. En av dem är en provtur med båten, som också heter Astrid. Astrid har legat i vattnet och svällt som träbåtar behöver göra för att springorna ska bli täta igen efter att de legat upptagna på vintern.

– Modellen är en färöisk valfångarbåt, berättar Kent Astorsson, som är skeppare på båten och visar hur harpunen brukade fästas.

Framförallt vill man i Galtabäckskeppet bygglag passa på att berätta om Astrid som bodde i det röda huset på skäret. Hon var en personlighet och bland annat landets första kvinnliga flygplatsvakt. Hennes stuga förföll efter hennes död 1987 och skulle rivas 2012. Men Galtabäckskeppets bygglag kom med förslag om hur stugan kunde räddas. Och så blev det. Nu är den renoverad och förevisas för allmänheten.

– Det blir en guidad tur och vi berättar lite historia, säger Roy Magnusson, ordförande i föreningen.

En nyhet för i år är att det populära fiskrökeriet på Getterön fått serveringstillstånd och öppnar en liten servering utanför. Där ska man kunna sitta och ta ett glas vin och beställa någon rätt från veckans meny.

– Vi hittar på någon specialitet till Getterödagen, säger Björn Ekerstedt, som är kock och barndomskamrat till Ola Johansson, som äger rökeriet tillsammans med sin fru Petra.

De hoppas att det kommer med lagom med folk. Ola minns med skräckblandad förtjusning när det var grillförbud förra året.

– Det blev lite av en chock. Det kändes som om hela campingen stod här utanför och skulle handla. Vi sålde och sålde. Det fanns inte en lax kvar när dagen var slut. Då tänkte jag att det var synd att jag inte köpt in mer, säger han. Men det tar ju ändå en dag innan laxen är klar. Den ska saltas och rökas först.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

Ursprungligen var Getterön en riktig ö som beboddes av fiskare och torpare. En tät ekskog växte på ön, men den har längesedan huggits ned för att användas till båtbygge och fästningens pålverk. 1936 fylldes det grunda sundet mellan fastlandet och ön igen och vägen byggdes.

På 70–talet fick ön två naturreservat. Det mest kända, Getteröns naturreservat, är känt som en av norra Europas främsta fågellokaler. I västra naturreservatet, även kallat ”Gubbanäsan”, finns bland annat stenrösen från bronsåldern.