Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/1

Geta tillbaka som vinylkrängare

Har du fått för dig att vinylen är död? Inte om du frågar Geta. Varbergs störste skivprofil är i gång igen. Geta Lööf är tillbaka i branschen han kan bäst.

I över 30 år var den gula Varbergsprofilen roat och oroat i den här stan och på andra märkliga ställen. Mannen och myten är tillbaka.

Det är inte vinylbutiken Vevgrammofonen som återuppstår.

Vi försöker ta det från början. I några decennier har Geta haft kontakt med Per Faeltenborg, en småländsk vinylälskare som överlevt alla turer i den berg-och-dal-baneliknande musikindustrin i butiken Hot Stuff.

Per startade butiken i Älmhult 1986. Då var han 21.

– Vi har pratat flera gånger om att samarbete. Jag har funkat som distributör. Jag säljer inte bara begagnat utan ger också ut skivor. Jag har ett enormt lager i Älmhult och säljer till hela världen.

Och nu är tanken att Varberg ska få vara med på ett hörn.

– Jag har länge funderat på att öppna i någon stad där det inte finns någon skivaffär.

– För två år sedan annonserade Henrik (Pejle) att han ville sälja av lite av sitt lager eftersom han hade för mycket. Men vi pratade lite och kom överens om att vi skulle köra här. Under tiden vi kom överens kom rivningsbeslutet.

För 30 år sedan var alla beredde på att dödförklara all vinyl, vare sig det var LP, EP eller singlar.

– För det första har vinylförsäljningen gjort en resa. Fram till 1990 var vinylen det enda skivformatet. 90/91 fick alla en CD-spelare i julklapp. Efter det rasade vinylförsäljningen katastrofalt, från att ha varit 80 procent var den ner på 10-20 procent på bara några månader. Svenskarna är ju ett early-adapter-folk (tidigt ute med nya trender). De svenska skivbolagen tog snabba beslut: Vi säljer så lite LP så vi skiter i det. Efter midsommar 1991 finns det knappt LP-skivor som tillverkades på rutin. Det var Kent och Bob Hund som sa att ”vi vill finnas på LP eftersom det är det häftiga formatet”. Alla blev mer eller mindre tvingade att gå över till CD, säger Per Faeltenborg.

Per fick bland annat uppdraget att i samarbete med skivbolagen göra bland andra The Ark och Håkan Hellström på LP.

– Det var bistra tider även för mig under tiden. Men sedan kom nedladdningen kring 2000. Då blev det hårt för alla skivbutiker. I dag är det ytterst få butiker som varit med hela varvet. Det är Musik & konst samt Folk & Rock i Malmö. Sedan finns det ingen annan stad i Skåne som har överlevt vad jag vet. Bengans i Göteborg och Hot Stuff och i Älmhult samt några i Stockholm har hänt med hela varvet.

Att trenden skulle vända igen såg egentligen ingen.

– Sedan fem år har vinylen repat sig igen. Redan förra året passerade vinylen CD-försäljningen i landet. Det är första landet. Och nu kommer USA och England två år efter oss.

Geta blev diskjockey när han var 18 och slutade när han var 22. Vevgrammofonen drevs 1991 till 2008 på Kyrkogårdsgatan, Borgmästaregatan och Drottninggatan.

Geta Lööf ska förvalta arvet i Varberg i den nya butiken på Östra Långgatan som ska delas med Backlist. Flyttningen från Norrgatan kräver förstås en del arbete.

– Vi kommer att köra verksamheten som två bolag i samma lokal. Vi har en gemensam kassaapparat och delar kostnaderna.

Henrik Pejle säljer DVD och CD och blir den digitala delen. Geta och Faeltenborg blir de analoga profilerna.

– Det här blir spännande. Vi kom bra överens från början.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här