Gemensamt bolag med Marknad Varberg får kritik

Trots försök från SPI att skjuta upp beslutet att driva bolag med Marknad Varberg klubbade politikerna i fullmäktige förslaget och nu är bollen i rullning.

ANNONS
|

En majoritet av politikerna i kommunfullmäktige tycker att det är bra att bilda ett gemensamt bolag med Marknad Varberg, som ska sköta turistfrågor och näringslivsutveckling.

I dag är det tjänster som kommunen köper in från Marknad Varberg och för att fortsätta på det spåret skulle det krävas en upphandling där fler aktörer skulle få vara med och lägga anbud.

I stället väljer kommunen alltså att göra gemensam sak med Marknad Varberg, men det fanns motståndare till beslutet. Bland annat tyckte Centerpartiet att det hade varit bättre att bjuda in hela näringslivet i en diskussion om att bilda bolag.

ANNONS

Det förslaget röstades dock ner.

Även SPI hade invändningar och dess gruppledare Nils-Erik Dahlgren ville bland annat ha svar på hur stort bolaget ska vara. Han ifrågasatte också ordningen att fatta ett beslut om att driva gemensamt bolag innan bolagets innehåll är preciserat.

– Ska vi nu bilda ett bolag och sedan ska vi utreda vad bolaget ska göra?

Han yrkade därför på återremiss av ärendet men så blev det inte.

Det som händer nu är att en arbetsgrupp som består av representanter för kommunen och Marknad Varberg ska ta fram styrdokument för det gemensamma bolaget. Tanken är att bolaget ska var i drift 1 januari 2014.

Från kommunens sida utsåg kommunfullmäktige Jörgen Warborn (M), Jana Nilsson (S) och Harald Lagerstedt (C) att sitta med i arbetsgruppen.

ANNONS