Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nu är det dags. Gamlebygatan och Baggens gränd ska knytas ihop. Genom denna länk kommer boende i centrums norra delar ha nästan raka spåret till den nya järnvägsstationen. Bild: Annika Karlbom
Nu är det dags. Gamlebygatan och Baggens gränd ska knytas ihop. Genom denna länk kommer boende i centrums norra delar ha nästan raka spåret till den nya järnvägsstationen. Bild: Annika Karlbom

Gatstump ska byggas – efter att ha planerats i över 80 år

I tisdags beslutade kommunstyrelsen att starta arbetet med att knyta ihop Gamlebygatan och Baggens gränd. Men inget nytt under solen – den här gatstumpen har varit planerad i över 80 år.

Den finns med i stadsplanen från 1936 och i en ändring av stadsplanen i området från 1941 – men gatstumpen strax norr om Charleshill har aldrig blivit byggd.

Enligt planeringsdokumenten från 1930- och 1940-talen löper Gamlebygatan ända från Oskarsdalsgatan till Västra Vallgatan.

Men i verkligheten tar Gamlebygatan som bekant slut vid Lilla Drottninggatan. Där möter Varbergs Bostads hus och numera rivna Charleshill.

På andra sidan kvarteret finns en annan gata: Baggens gränd som i sin tur tar trafikanten ner till Västra Vallgatan.

Nu ska det bli ändring på det. Den nya detaljplanen för kvarteret Malmen och Charleshill knyter, precis som sina släktingar från 1930- och 1940-talen, ihop Gamlebygatan och Baggens gränd. Kommunstyrelsen har i veckan bestämt att sätta igång arbetet. Tre miljoner kronor väntas det kosta.

Stadsingenjör Josäf Lagers plan om en gata strax intill Charleshill kan därigenom realiseras, över 80 år efter att den ritades in i 1936 års stadsplan.

– Det är viktigt att den här vägsnutten kommer till, för byggena i kvarteret och för tunnelbygget. Det är knöligt som det är på Västra Vall, men detta kommer att avlasta, säger kommunalrådet Ann-Charlotte Stenkil (M).

Kommunens förhoppning är att bygget ska komma igång senast under nästa år. När gatan och den nya järnvägsstationen är på plats kommer trafikanter från norra delarna av centrum via denna gata ha direktkontakt med nya stationen.

Gamlebygatan eller Baggens gränd?

Men så var det detta med namnet... "Utbyggnad och finansiering av Baggens gränd" heter ärendet hos kommunstyrelsen, men Socialdemokraterna väckte under kommunstyrelsemötet frågan om gatan verkligen ska heta Baggens gränd när den är klar.

–Det är ju en liten detalj i sammanhanget, men vi i partiet har fått frågor från en del äldre om gatan verkligen ska heta Baggens gränd. Egentligen var det ju Gamlebygatan som den skulle heta i de tidigare planerna, säger Jana Nilsson (S).

LÄS MER: Så ser det ut när Charleshill rivs

LÄS MER: Efter rivningen: Så ska nya Charleshill se ut

LÄS MER: Gamla Länk 80-huset rivs och ger plats för nybygge

LÄS MER: Stor enighet om att riva Charleshill och bygga nytt

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här