Gårdsmiljö gillas av Arkitekturupproret

Är bostadsrättsföreningen Köpenhamnsgård 2 Sveriges finaste nybygge? Husen tävlar i Arkitekturupprorets omröstning.

ANNONS
|

Dag Wohlén äger gamla Köpenhamnsgård i Kärradal. På markerna har han låtit bygga flera nya hus, både hyresrätter och bostadsrätter. Hela miljön är lantlig stil och flirtar med gångna tider.

LÄS MER:Jonas Risborn inspireras av klassisk arkitektur

I maj 2020 var det inflyttning i bostadsrättsföreningen Köpenhamnsgård 2. Den består av två hus med totalt 17 lägenheter. Husen liknar närmast gamla ladugårdar och lägenheterna ryms från markplan till vindsvåningen.

Gillas av uppror

Nu är bygget nominerat till föreningen Arkitekturupprorets tävling om Sveriges finaste nybygge 2020. Med priset vill föreningen lyfta fram exempel på den typ av arkitektur som den vill främja.

– Det är jättekul att bli nominerad. Det går absolut att bygga nytt och vackert i gammal stil, säger Dag Wohlén som själv ritat husen med bistånd från arkitekten Torbjörn Isaksson på Voten Konsult AB.

ANNONS

Gabriella Axelsson och Patrick Gyllén trivs utmärkt på Köpenhamnsgård och gläds åt att bostadsrättsföreningens arkitektur uppmärksammas.

– Vi tycker att husen är jättefina. De passar väldigt bra in i miljön, säger Gabriella Axelsson.

LÄS MER:Storken kan visa sig vara en kalkon

Hur beskriver ni husen om ni skulle ge en vägbeskrivning?

– "Kör dit där det är en ladugård – det är lägenheter inne i den", säger Patrick Gyllén.

Bullerbykänsla

– Ja. Det här svensk lantlig stil, lite Bullerbynkänsla, säger Gabriella, som följt Arkitekturupprorets kampanjer även tidigare:

– Jag tycker att de har rätt ibland och fel ibland. Men oftast håller jag med. De gillar väl inte när det byggs lådor. Jag tycker att det är fint med modern arkitektur också men det ska vara där det passar.

LÄS MER:Nu utses Sveriges fulaste byggnad genom tiderna

ANNONS