Gammaldags nordiska skepp tas emot med öppna armar

Segeltävlingen Nordisk seglats väntas locka 200 000 besökare under tre dagar. Men att hitta ungdomar som vill segla med ett av skeppen har visat sig vara en tuff uppgift.

ANNONS
|

Den 5-7 juli blir Varberg första delmålet i Nordisk seglats, en vänskaplig tävling med ett 20-tal segelskepp från 1800 och 1900-talet.

– Det här är årligen återkommande, de har hållit på sedan 1990. Vi räknar med att det kommer ett 30-tal båtar, säger Roy Magnusson i Galtabäcksskeppets bygglag, som är de som står för mottagandet och aktiviteterna runt om den vänskapliga tävlingen.

Senaste gången som Nordisk seglats stannade till i Varberg var för sex år sedan. Då beräknade man att mellan 3 000 och 4 000 människor besökte hamnområdet för att titta på de vackra segelfartygen.

ANNONS

– Då var det Marknad Varberg som var arrangörer, säger Roy Magnusson.

Besättningen består av i genomsnitt tio ungdomar. Även Varbergsungdomar har chansen att segla med ett av skeppen, T/S Britta, men intresset har varit svalt än så länge.

– Vi har fått sponsrat för fyra personer att åka med hela vägen. Det är jättebra för då får vi upp intresset lite bland ungdomarna. Men Varbergs bostad har skickat ut en förfrågan till fem tusen hushåll och de har inte fått ett enda svar. Det är lite synd. Nu har vi gått ut till lite andra klubbar och ställt frågan, säger Roy Magnusson.

Nordisk seglats är ett jätteprojekt som kräver ett 40-tal volontärer. Värdorten ska ta emot segelfartygen med öppna armar.

– Det blir ungefär 300 ungdomar som kommer hit. De ska ha något att göra också, säger Roy Magnusson.

Hamnplan nedanför Campus kommer att fyllas med en scen, sponsortält, mat och dryckesbodar under de tre dagarna. Det kommer att bli underhållning och tävlingar.

De som älskar gamla skepp kommer att få sitt lystmäte tillfredsställt. Det kommer bland annat finnas möjlighet att kliva ombord på båtarna.

– Det är fantastiskt fina skepp som skiljer sig åt mycket både i storlek och utförande, säger Roy Magnusson.

ANNONS

Själva tävlingen kommer publiken inte att se så mycket av.

– Men det som kommer att bli väldigt fint blir att stå på fästningen och se när båtarna kommer in på eftermiddagen den femte juli. Målgången är vid Skrivareklippan och då ser man ju också bra, säger Roger Larsson som även han är med i Galtabäcksskeppets bygglag.

Finns det några farhågor?

– Nja, inte vad vi kan se idag. Problemet är väl alltid stora folksamlingar, man vet aldrig vad som kan hända. Men vi har alla tillstånd och så som krävs, säger Roy Magnusson.

Kollegan Roger Larsson fyller i:

– Och så är det väl vädret. Det kan ödelägga en sådan här grej, det kan regna bort. Seglare är vädertåligt folk så dem är jag inte orolig för, men publiken kan bli drabbad.

ANNONS