Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kär gård. Hans Johansson arbetar under vintern och våren med att renovera Kärragården. Till sommaren kommer den återigen att bebos av medlemmar i FUB Borås. Bild: Annika Karlbom

Gammal barnkoloni i Kärra renoveras åt FUB Borås

FUB Borås äger sedan många år Kärragården. Nu får den gamla kolonin en behövlig renovering innan årets sommargäster anländer.

Kärragården hette från början Fritsla tuberkuloshems barnkoloni och uppfördes kring 1940 för anställda på Viskadals fabriker, söder om Borås. 1967, när det inte fanns så många barn från tuberkuloshem kvar, så såldes det vidare till FUB Borås, en idéell intresseförening för personer med utvecklingsstörning.

Hans Johansson, snickare från Läjet, håller på med renovering av fasad, fönster, vind, altan och annat på huset och blev intresserad av dess historia.

– Jag var uppe på vinden här och hittade nackskydd märkta med Fritsla tuberkuloshem. Jag tyckte det var jätteintressant och började leta information kring kolonin. Jag tycker det är jätteviktigt att det får stå kvar. Det hade varit så lätt att stycka upp en sådan här tomt för pengarnas skull. Men genom att de renoverar nu så kan ett såhär fint gammalt hus få stå kvar, och det känns bra tycker jag.

Hans jobbar med miljöbygg vilket innebär certifierat trä och att han försöker undvika kemiska tillsatser.

– Men framförallt så försöker jag bevara så mycket av det gamla som möjligt. Sådant här gammalt virke är överlägset det som går att köpa i dag. Så även de lätt angripna bjälkarna som jag fixat till kommer hålla längre än de nya.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här