Game of Thrones-turnering på Fästningen

Närmre 40 entusiaster från Sverige och utomlands har samlats på Varbergs fästning för en spelturnering - i A Game of Thrones-kortspel.

ANNONS
|

I helgen arrangeras Sveriges första mästerskap i A Game of Thrones på Varbergs fästning. 39 svenska och internationella spelare möts i Rikssalen för att göra upp i vad som kallas living card game, eller levande kortspel, baserat på boken och tv-serien Game of Thrones.

– Spelet lockar fans av böckerna och serien, man har en relation till spelet, säger Samuel Linde som tillsammans med sin bror Jakob Hultman är med och arrangerar tävlingen.

Samtidigt, menar han, finns det spelare som lockas hit enbart utifrån ett intresse för spel.

Turneringen har fått namnet Varberg Morghulis efter en episod i serien som heter Valar Morghulis, som innebär att alla dör. I kortspelet gäller det motsvarande kortet att spelet börjar om från början.

ANNONS

En av de internationella spelarna som kommit till Varberg för turneringen är Thomas Carasso från Paris.

– Jag gillar allt med det är spelet, du gör din egen kortlek och du måste optimera dina chanser på bordet, säger han.

Spelets regler är komplicerade även för den som är insatt, men det är två spelare som möter varandra i varje match. Man använder en kortlek på max 60 kort som varje spelare själv sätter ihop. Korten representerar olika karaktärer i spelet, där några är bättre än andra i olika sammanhang. Varje match i turneringen är max 50 minuter lång och vinnare möter varandra och förlorarna likaså. Totalt spelas sex stycken ronder.

– Den som är duktig på spelet är duktig på att bygga en lek och vaken på möjligheter som öppnas upp under spelets gång, säger Samuel Linde.

Det så kallade toppbordet, där de bästa spelarna hamnar, filmas och streamas ut på nätet till andra som är intresserade av tävlingen.

– Nu är det bara 15 stycken som kollar, men amerikanerna ligger ju och sover, säger Samuel Linde när HN besökte turneringen vid lunchtid på lördagen.

Varför nöjer man sig inte med att bara titta på serien eller läsa böckerna?

ANNONS

– För vissa fans betyder det att man kan stanna i den här världen, det tar ju fem till sex år mellan böckerna. Man kan leva kvar i den här världen.

Hur kopplat är spelet med vad som händer i serien?

– Det är kopplat till serien men man kan ha karaktärer som är bittra fiender som kämpar sida vid sida i spelet. En del håller hårt på att det ska vara som det är i serien, men då har man det inte lätt i turneringen.

ANNONS