Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Gallerian tas till nya höjder

Byggnadsställningar, lastbilar och arbetare som går omkring på taket. Nu börjar förberedelserna för att bygga på två nya våningar på Gallerian.

HN träffar Göran Borg som är vd för Gallerian och Mattias Thunberg som är platschef för bygget utanför kaféet på köpcentrets nedre plan. På ena sidan om oss byggs ställningar upp längs stora delar av västra fasaden. På vår andra sida står en lastbil med virke på en yta som så småningom ska husera en kran. Uppe på taket arbetar flera personer med att riva en hel byggnad med fläktar. Taket ska jämnas ut för att göra bygget så smidigt som möjligt. 
– Lego är en rätt bra jämförelse för den delen som vi ska bygga på, säger Mattias Thunberg.

Det är så det kommer att bli, två välpassande klossar som byggs ovanpå den nuvarande byggnaden från 1960-talet. Hittills är två företag klara för tillbyggnaden, vilket HN tidigare skrivit om. Ett plan med 3 000 kvadratmeter butiksyta där teknikföretaget Clas Ohlson etablerar sig i Varberg och Hennes & Mauritz som sedan tidigare ligger i byggnaden expanderar med ännu ett våningsplan i butiken. Göran Borg berättar att ännu en nuvarande hyresgäst ska expandera. Skönhetsbutiken Violas ska ha få större ytor för skönhetsbehandlingar på ett nytt plan ovanför kaféet där vi står. 
– Där kan man få håret fixat med fin utsikt, säger Göran Borg. 

Allra högst upp blir det ännu ett plan på omkring 1 000 kvadratmeter för kontor och ventilation. Invigningen av påbyggnaden är planerad till nästa sommar. Innan de nya företagen kan flytta in väntar ungefär ett år av byggnadsarbete. Som mest kommer det vara ett 40-tal person som arbetar på byggarbetsplatsen. 
– Efter förberedelserna sätter vi i gång med smidesarbetet, om ungefär tre veckor. Då byggs stålskelettet upp som ska bära påbyggnaden, säger Mattias Thunberg.
Därefter är det dags för arbete både inne i den befintliga gallerian och ovanpå. 
– Nästa stora hållplats för bygget blir att försöka ha ett tätt hus, som ett skal, i december. Därefter kan man arbeta med att färdigställa det, säger Mattias Thunberg. 

Inne i köpcentret ska man ta bort de rullband som nu leder mellan våningarna. I stället blir det rulltrappor och två nya hissar som ska byggas till. Den delen av bygget som skapar komplikationer för de företag som redan ligger i Gallerian blir den största utmaningen menar Göran Borg.
– När vi kommer in i december vill vi ha så lite aktivitet som möjligt. Det är viktigt, så att butikerna kan ha sin julhandel, säger Göran Borg.
I samband med att det här bygget drar i gång börjar även arbetet med det nya parkeringshuset på Gallerians södra sida.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här