Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Gallerian försenas med tre månader

Ombyggnaden av Gallerian drar ut på tiden. Planen om att öppna i mitten av juni håller inte. Nu siktar man i stället på början av september. Förseningen väcker kritik bland handlarna.

Den 15 juni var det tänkt att portarna till den nya, två våningar högre, Gallerian skulle slås upp – men så blir det inte.

– Det blir försenat. Troligtvis blir det 1 september. Sen är det alltid så att planeringen är en sak, vad som händer i verkligheten kan vara något annat, säger Göran Borg, vd och föreningschef för Coop Varberg och Galleria Trädgården AB.

Varför är det försenat?
– Framför allt beror det på att det är ett väldigt komplext bygge. Och att man ska bygga ovanpå befintlig verksamhet som ska vara i gång under tiden. Det har väl ställt till mer problem än man tänkt från början.

Det läckte ju in en del regnvatten från taket i höstas. Är det också en anledning?
– Den händelsen har inte påverkat så mycket. Det är tekniska lösningar och komplexiteten i byggprocessen som gjort att det blir försenat, säger Göran Borg, och försäkrar att det inte ska regna in igen.

Läs också: Fortsatta vattenproblem för Gallerian

För att ta sig mellan de olika våningarna i Gallerian får kunderna sedan en tid tillbaka ta rulltrapporna via Kappahl eller H&M. Enligt Göran Borg ska de nya rulltrapporna vara på plats till sommaren.

– Plan 1 och gatuplan ska vara klara till sommaren, där ska det vara affärer som vanligt. Då ska också fasaden vara klar, säger han.

Under sommaren kommer alltså påbyggnaden av de två nya våningsplanen att fortsätta.

Vad tycker handlarna om att bygget försenas?
– Det är inte så svårt att lista ut att de tycker att det är jobbigt. Förhoppningsvis är de befintliga butikerna i full drift till sommaren.

Hur kunde det bli så här?
– När man planerat att det skulle bli klart i juni gjorde man en missräkning. Det är inte mycket att göra åt det. Man får se positivt på det, vi vet ju att det blir bra när det blir klart, säger Göran Borg.

Flera av de handlare som HN har pratat med är kritiska mot att ombyggnaden försenas.

– Det är klart att det inte är positivt. Juni och juli är väldigt starka månader för oss, vi säljer mer då än i december. Man känner ju rädsla att vi tappar i försäljning, säger Kenneth Johansson, butikschef för Kappahl.

Kappahl har dock kunnat dra nytta av något som Kenneth Johansson kallar för "rulltrappseffekten", att kunder måste gå genom hans butik för att komma till bottenplanet.

– Vi har kanske inte tappat så jättemycket, men vi har ju hela tiden krav att öka försäljningen. Jag hoppas att det blir klart till början av september, säger han.

Utöver ombyggnaden av själva Gallerian ska Kappahl totalrenovera sin butik. Det kan störa Gallerians kunder ytterligare. Den nya Kappahlbutiken ska vara klar 18 maj.

På bottenvåningen i Gallerian finns Ur & Penn. Butikschef Ann-Sofie Ingemarsson har fått färre kunder i och med att rullbandet försvunnit.

– Man hade hoppats på att bygget skulle vara klart som det var bestämt. Varberg är ju en sommarstad och det här är inte roligt för turister, säger hon.

Kerstin Mehrens, som äger Parfymeri Viola, tycker inte att det är hela världen att renoveringen försenats.

– Det är sådant man får ta. Det är den mänskliga faktorn, man kan bli sjuk till exempel. Det är bara positivt att det blir någonting nytt, säger hon.

Läs också: Gallerian tas till nya höjder

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här