Galleria Trädgården i möte om coronaråden

Butikerna i stadskärnan fortsätter hålla öppet som vanligt. Handsprit och uppmaningar till kunderna att hålla avstånd blir butikernas verktyg under de nya coronaråden.

ANNONS
|

Tisdagens besked från Folkhälsomyndigheten om skärpta coronaråd i Halland innebär ett tufft slag mot handeln. Folkhälsomyndigheten uppmanar alla i Halland att avstå från att vistas i inomhusmiljöer där människor samlas som butiker, köpcentrum, museer, bibliotek, badhus och gym.

Öppet som vanligt i affärerna

Butiksinnehavarna i Galleria Trädgården höll möte om råden under onsdagsförmiddagen. Beskedet efter mötet är att butikerna kommer hålla öppet som vanligt.

– Det blir upp till varje butik att se till att man inte har för mycket folk i butikerna. Blir det för trångt får man stänga och bilda kö utanför. Securitasvakterna kan hålla uppsikt, men butikerna har ett egenansvar i sina egna butiker, säger gallerians vd Göran Borg.

ANNONS

– Vi har satt upp en stor handspritsbehållare som alla kunder kan använda och vi kommer också sätta upp fler och nya dekaler om att hålla avstånd.

God försäljning tidigt i höst

Enligt Göran Borg har många butiker i gallerian haft god försäljning i september och oktober. Men nu befarar man en nedgång igen, liknande den som var i mars och april.

– Oron är framförallt att det här ska påverka försäljningen negativt.

– Många har det väldigt jobbigt. Det kommer bli nya permitteringar och varsel. Det här är en balansgång – att hålla butikerna tillgängliga, samtidigt som man ska ta hänsyn till distanseringen.

Hur blir julhandeln?

– Vi kommer uppmana folk att sprida ut sin julhandel och försöka handla i tid.

– I mycket är det upp till oss alla: Att hålla avstånd och inte gå ut hela familjen och handla – så det kan hållas avstånd.

Färre kunder till butikerna

HN har frågat Varberg Handel hur man ser på läget och föreningens ordförande Björn Lundh och övriga styrelsen svarar så här i ett mejl:

”Vi är cirka femtio medlemmar och det är svårt att svara generellt då det är många olika typer av butiker, men det kommer innebära färre kunder till butikerna vilket naturligtvis är mycket negativt för våra medlemmars rörelser, men vi har samtidigt förståelse för att vi tillsammans måste agera för att minska smittspridningen av covid-19.”

ANNONS

”Butikerna fortsätter följa rekommendationer om att erbjuda handsprit, minska trängsel och köbildning, avståndsmarkeringar, information, med mera. Flera butiker erbjuder också möjlighet att få komma själv till butiken och en del erbjuder andra lösningar som till exempel hemkörning av varor, onlineköp via hemsida, med mera. Många skulle självklart se mycket positivt på nya ekonomiska stöd.”

ANNONS