Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

“Jag är en rastlös själ”, säger Calle Karlsson som hittar nya vägar att nå ut med musiken i tuffa tider. Fredagar mellan 16.00 och 17.00 greppar han gitarren för livesänd afterwork. Bild: Conny Bengtsson
“Jag är en rastlös själ”, säger Calle Karlsson som hittar nya vägar att nå ut med musiken i tuffa tider. Fredagar mellan 16.00 och 17.00 greppar han gitarren för livesänd afterwork. Bild: Conny Bengtsson

Gör succé med after work online

Nu bjuder Läjet-profilen Calle Karlsson in åskådarna till replokalen för livesänd afterwork. Samtidigt adresserar han ny musik och framtida projekt.

Calle Karlsson, en gitarr och musik inför en “fysisk” publik. Så är många vana vid att se underhållaren från Läjet. Nu sitter han på en sten och blickar ut över havet när Varbergsposten når honom. Morgonpromenadens stora tjusning för Calle. Det är tuffa tider för en frilansande kulturarbetare, som för så många andra i samhället. Alla inplanerade spelningar är strukna i spåren av pandemin. Men det hindrar inte Calle från att träffa sin publik – online.

– Det är vansinnigt roligt att spela live. När det föll bort blev jag spelsugen. Det blir en helt annorlunda tillvaro att förhålla sig till och jag valde att börja sända live, säger Calle.

“Karantän-Afterwork” har blivit ett välkomnat underhållningsinslag på fredagar. Låtönskningarna är många på Calles Facebooksida som också är skådeplats för de liveströmmade tillställningarna. En av fredagskvällarna hade sändningen 1600 visningar.

– Det har slagit ut väl och jag har fått jättebra respons. Det ska vara lättsamt. Det ska inte vara en konsert, utan en interaktion med publiken där vi delar tankar och spelar önskelåtar. Det är en pubrepertoar där jag blandar med egna visor, berättar Calle som också syns på Fantastiska Underhållningsbandet Facebooksida på tisdagar.

“Fantastisk spretigt” är så Calle Karlsson sätter ord på sitt värv. Han har sjungit ett album på det lokala kultspråket Läjesboa, spelat in egna visor på svenska och gjort Hotel California-doftande “Younger Generation” på engelska. Den berömda röda tråden vill han klippa. Han trivs i det spretiga:

– Jag har inga problem med det, säger Calle och skrattar.

– Men andra har haft problem med det och sagt att jag måste samla ihop det och följa en linje för att bli något. Det är inte min grej att följa ett flöde på det viset. Jag vill inte bli styrd någonstans. Det får blir som det blir. Jag har bara skrivit låtarna som landar i mitt medvetande och vill ut.

Att Calle Karlsson sitter på en sten, på kanten mot Kattegatts bölja, och svarar på frågor är passande för kommande släpp. Den 21 maj anländer den vårsomriga visan “På kanten” som handlar om att reflektera och stanna upp.

– Tanken med låten är att bringa eftertanke. Många människor jagar framåt hela tiden men landar aldrig här och nu. Den handlar också om minnen som människor minns olika. När jag träffar gamla polare och pratar minnen har det hänt att vi har varit på samma plats men kommer ihåg det på olika sätt. Vi har olika sanningar. Den är lite melankolisk, beskriver Calle.

Vilken är den bästa kanten att sitta vid?

– Just precis där jag är nu (i Läjet) finns ett finfint stråk som heter Svarthall. Där promenerar jag varje dag. En underbar plats på jorden. Där finns kanten där jag sitter i solen och tittar ut över havet.

Utöver onlinekonserter, och ny musik under eget namn, är Calle också involverad i en ny konstellation tillsammans med musikern Tommy Fälth. Duon vill skapa ett livekoncept som är lite mer stillsamt och mindre “upp på bordet” än pubspelningar. Projektet Ebb & Flod handlar om det njutbara och vackra i musiken.

– Tommy grävde fram en trummaskin från 70-talet och vi lade stämsång, bas och keyboard. Vi har gjort ett par låtar som vi vill jobba vidare med och spela in. Det är lite lugnare och gottigare, tänk Cat Stevens blandat med eget material.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här