Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Fysiken lockade Magnus Bertilsson till skolbänken

Vad gör du om satsningen på fotboll inte förvandlar dig till proffs? Lilla Träslövs Magnus Bertilsson, 25, är spelaren som valde skolbänken och ett fotbollsliv i division 4.

Det är kommunderby i division 4 mellan Väröbacka och Lilla Träslöv. Hettan är kanske inte där. På planen finns en uppsjö av spelare som kanske hade riktigt ljuva planer på att bli proffs. Magnus Bertilsson är en av dem. Han skulle kunna ha varit en av de lokala mittfältsstrategerna i Varbergs Bois. Han hade inte rätt motivation för att etablera sig som en bofast seniorspelare i Bois som sedermera blev allsvenskt (”kände mig inte riktigt hemma i omklädningsrummet”).

Tittar man på Väröbacka Gif finns flera spelare som burit grönsvart tröja i ungdomen: Bleon Gubetini, Albin Osdautaj, Julius Petersson, Kalle Tiberg och Johan Myggan Carlsson. I Lilla Träslöv hittar vi Benjamin Andersson, Christoffer Helander, Leo Berndtsson, Oscar Davidsson och Nils Kastberg. En hel elva har en bakgrund i Varbergs även om de i flera fall började spela boll på bygden. Då räknar vi ändå inte med killar som Pontus Flatum (tränare i Väröbacka) och Hasse Månsson.

– Skönt att många fortsätter och inte lägger ner fotbollen helt. Många är unga grabbar fortfarande och det är jättesvårt svårt att gå rätt igenom (och bli etablerad), säger Jörgen Gustafsson, mångårig ungdomsledare i Bois.

"Man får kämpa”

Magnus Bertilsson är en central punkt i Lilla Träslöv. Han har en stor betydelse för Glenn Larssons lagbygge. Magnus kunde i år vara med på försäsongen eftersom det var distansundervisning i Uppsala.

Magnus har spelat i TFF i tre år – men bara under somrarna. Han har läst fysik i tre år och tog tidigare i somras en kandidat.

– Nu ska jag fortsätta med en master. Vi får se hur det blir till hösten och om jag kan fortsätta här. Det är pandemin som styr.

– Det är tufft, men det är roligt. Så länge det är så kan man hålla på med det. Det är lite som såna här fotbollsmatcher. Man får kämpa. Fotbollen har varit väldigt viktigt för mig under våren. Att komma hit och bara kämpa, prata med killarna, ha roligt och bara spela fotboll. Man kan koppla bort allt vad plugg heter och fräscha till hjärnan.

Vad vill du bli?

– Jag vill nog forska med något som har med partikelfysik att göra. Men det är om jag får bestämma. Det handlar om jobb, doktorandplatser. Man ska tävla mot alla andra i hela världen.

Tänker du fysik när du spelar fotboll?

– Nä (Magnus skrattar till), men det som gör att fotbollen skruvas kallas Magnuseffekten. Du kan googla om du inte tror mig.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här