Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Alla har väl sett dem, skyltarna som visar vägen till hus som är ute till försäljning. Nu är mäklarskyltarnas saga all, i alla fall för fyra större mäklarfirmor i Varberg. Bild: Conny Bengtsson
Alla har väl sett dem, skyltarna som visar vägen till hus som är ute till försäljning. Nu är mäklarskyltarnas saga all, i alla fall för fyra större mäklarfirmor i Varberg. Bild: Conny Bengtsson

Fyra Varbergsmäklare kastar skylten

I ett gemensamt initiativ vill fyra av Varbergs mäklarfirmor skrota de klassiska skyltarna som visar vägen till hus för försäljning.

Det är byråerna Länsförsäkringar Fastighetsförmedling, Fastighetsbyrån, Svensk fastighetsförmedling samt Varbergs och Falkenbergs Fastighetsbyrå som gemensamt fattat beslut om att sluta sätta upp sina skyltar i stadsmiljön. Martin Birgerson på Fastighetsbyrån är den som har dragit i trådarna bakom den gemensamma satsningen.

– Skyltarna behövs inte längre. De allra flesta har GPS i sina mobiler och alla mäklare har ju kartfunktioner inlagda på sin hemsida, säger han.

Problemet har bland annat varit att skyltarna rycks upp och kastas i diken. Eller sätts upp vid en annan fastighet.

– Vi har under årens lopp fått en hel del förfrågningar på hus som inte har varit till salu. Miljöaspekten är också viktig. Om vi kan spara att köra fem mil tur och retur till exempelvis Kungsäter för att plocka upp en skylt som kommit på villovägar så är det en vinst för miljön, säger Christian Werdin på Svensk fastighetsförmedling.

Kan ni tappa någonting på det här?

– Det är väl synligheten, att man inte syns med sin logotyp hela tiden. Det är väl det man tappar, säger Martin Birgerson.

Riskerar ni inte att förlora spontanköpen?

– Kanske, men det är väldigt sällan ett köp går till så. Ett boende är inget spontaninköp även om det så klart händer. En gång sålde jag ett hus när jag satte ner skylten på tomten, säger Martin Birgerson.

Diskussionen om mäklarnas skyltar förs även på nationell nivå.

– När jag började läsa om att mäklare gjorde det här gemensamt i storstäderna så tyckte jag det vore bra även här. Det är förlegat. Vi behöver det inte och det ser inte speciellt snyggt ut. Kommer man till ett sommarstugeområde så är det skyltar överallt, man blir bara förvirrad. Det kunde stå en stor skylt ”här kan troligen finnas något till salu inom kort”, säger Charlotte Hallberg på Varbergs och Falkenbergs Fastighetsbyrå och skrattar.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här