De fyra varbergarna åtalas för att ha lockat sina offer till en lägenhet i förespegling om sex. Istället rånades och hotades de männen för att få pengar till droger.
De fyra varbergarna åtalas för att ha lockat sina offer till en lägenhet i förespegling om sex. Istället rånades och hotades de männen för att få pengar till droger. Bild: Jessica Gow/TT

Fyra varbergare åtalas för rån och försök till utpressning

Offren lockades till en lägenhet i Varberg med löfte om sex. Istället överfölls och rånades de av knivbeväpnade män. Nu åtalas tre män och en kvinna från Varberg för rån.

ANNONS
|

Tre män och en kvinna hemmahörande i Varberg åtalades under fredagen vid Varbergs tingsrätt för rån, försök till utpressning, misshandel och övergrepp i rättssak. Polisen kom kvartetten på spåren efter att en större narkotikahärva nystats upp i Skaraborg.

Skaraborgspolisen kontaktade sina kollegor i Varberg och berättade att det framkommit i utredningen att det ett flertal gånger gjorts beställningar på narkotika till en adress i Varberg. Polisen gjorde en husrannsakan på adressen och grep lägenhetsinnehavaren och ytterligare två män och en kvinna som befann i lägenheten. Alla tre togs med för provtagning och förhör. När lägenhetsinnehavaren fick frågan hur han finansierade sitt missbruk svarade han att:

ANNONS

”Jag lurar pedofiler på pengar”

Polisanmäldes timmar efter husrannsakan

Senare samma dag som husrannsakan genomfördes kontaktade en man polisen i Varberg. Han ville göra en anmälan om rån, övergrepp i rättssak och utpressning. Mannen som är bosatt på en ort utanför Halland hade några dagar tidigare åkt till Varberg för att möta en tjej han fått kontakt i via en sexsida på internet.

Mannen berättade i förhör att han åkt till lägenheten polisen nyss gjort husrannsakan i och där träffat en kvinna vars signalement överensstämde med kvinnan polisen gripit i lägenheten.

Bara minuter efter att han blivit insläppt hos kvinnan kom tre knivbeväpnade män in i lägenheten och med hot om våld tvingade de honom att överlämna de kontanter han hade på sig. De sa också att de skulle söka upp mannen i hans hem om han kontaktade polisen.

Mannen uppger i förhör att han varit rädd och skämdes och att han därför inte hade polisanmält händelsen direkt. Det var först när kvinnan kontaktade honom igen och de krävde mer pengar av honom som han gick till polisen.

Ytterligare en anmälan några dagar senare

Några dagar efter den anmälan kom ytterligare en anmälan till polisen. Den här gången var det en man som berättade att han fått kontakt med en kille via en dejtingapp för homosexuella. Han hade blivit hembjuden av killen med löfte om sex.

ANNONS

Platsen för mötet var även denna gången lägenheten polisen tidigare gjort husrannsakan i och mannen han bestämt träff med på dejtingappen uppgivit samma namn som innehavaren av lägenheten.

Även offret för det här rånet uppger att han blivit insläppt i lägenheten. Väl inne väntade ytterligare två killar. Offret blev där misshandlad och tvingad att svischa 3000 kronor till ett konto som innehas av lägenhetsinnehavaren.

Alla fyra förnekar i förhör misstankarna som riktas mot dem. Två av de åtalade medger däremot de faktiska händelserna. Att offren har varit i lägenheten och att de blivit rånade men att de ska ha varit kvinnan och hennes pojkvän som har varit drivande och att de inte kände till planerna i förväg.

Rättegången beräknas pågår i fyra dagar i Varbergs tingsrätt.

ANNONS