Fyra frågor till Louise Dahl…

…trädgårdsingenjör och ekologisk kock från Varberg som är med och håller i Superhjälteskolan som anordnas av Klimatmat.se.

ANNONS
|

Vad är Klimatmat för något, berätta?

– Klimatmat är ett företag som lär ut hur man kan skapa sig hållbara matvanor på ett lustfyllt och inspirerande sätt. Det handlar att göra små förändringar som resulterar i stora förbättringar. Det kan till exempel handla om att äta mindre kött och vad man kan äta i stället, och hur man kan minska på svinnet. Men det handlar också om att äta i säsong. Förr i tiden hade man ju koll när råvaror var i säsong, man åt jordgubbar i juni och juli för då fanns det jordgubbar. Nu kan vi få vad vi vill när som helst under året och i och med det har kunskapen om säsongerna försvunnit. Där behöver vi gå tillbaka till rötterna lite.

ANNONS

…och Superhjälteskolan?

– Superhjälteskolan är en snabbkurs om hur man kan göra själv. Kursen är till för alla, både stora och små. Under hösten så kommer vi till Varberg. Minska på slentrianätandet av kött, fisk eller fågel och tänk grönsaker i stället. Det handlar om att se alternativen. Vad kan jag göra i stället, vad kan jag göra bättre? Om vi också säger att vi lägger väldigt lite av vår disponibla inkomst på mat, många köper kläder och andra statusprylar för sina pengar. Det är också något att se på, hur den egna konsumtionen ser ut.

Vad har superhjälte att göra med klimat och mat?

Man blir en superhjälte genom att göra de här små förändringarna. En klimatsuperhjälte räddar världen. I Superhjälteskolan lär man sig hur man äter sig till en bättre värld.

Varför är det viktigt att vara klimatmedveten i sin matkonsumtion?

– 30 procent av klimatutsläppen är kopplade till maten. Där har man som enskild individ möjlighet att göra stor skillnad genom att välja vad man lägger på tallriken.

ANNONS