Funktionsnedsatt man åtalas för hot mot kommundirektören

Den man som misstänks för allvarliga hot mot kommundirektören Carl Bartler är psykiskt funktionsnedsatt och har en autismdiagnos. Mannen åtalas nu för förgripelse och hot mot tjänsteman.

ANNONS
|

Det var på lördagsmorgonen den 26 september som Varbergs högsta kommunala tjänsteman, kommundirektören Carl Bartler, fick ta emot en serie mycket allvarliga hot via mejl och telefonsamtal.

Händelsen polisanmäldes och efter en tid hittade polisen den misstänkte mannen – en psykiskt funktionsnedsatt man i 30-årsåldern bosatt i Varbergs kommun. Händelsen utreddes på polisens hat- och demokratibrottsenhet i Göteborg.

När utredningen var klar överlämnades fallet till åklagare för att avgöra om saken skulle gå vidare till åtal. Åklagaren, Aron Willhammar, har nu fattat beslut om att så ska bli fallet. Den funktionsnedsatte mannen åtalas för förgripelse och hot mot tjänsteman.

ANNONS

Enligt vad som framkommer i förundersökningen lider mannen av en autismstörning, en uppgift som kommer från den god man som finns förordnad för honom.

– Utifrån det som framkommer i förundersökningen så anser jag att det är styrkt att han har haft uppsåt till brottet. Hans hälsotillstånd ändrar inte den bedömningen, säger Aron Willhammar på åklagarkammaren i Halmstad.

Med tanke på brottets karaktär blir det heller inte aktuellt med något strafföreläggande, utan mannen ska dömas vid tingsrätten i Varberg.

– Den här typen av brott är inte lämpliga för strafförelägganden, säger Willhammar.

I förhör erkänner den funktionsnedsatte mannen gärningen. Han menar att det har skett på fyllan.

”Jag satt och läste nyheter om hur det står till i Varberg och så helt enkelt fick man för sig en dum grej”, säger han enligt förhörsprotokollet.

”Jag hade varit hemma ensam. Det hade inte varit någon hos mig. Jag hade varit nykter i sju veckor innan så börjar man dricka och så blir det sådan här skit direkt”, säger han i förhöret.

”Jag har en autismdiagnos som jag fick när jag var 17 år. Det yttrar sig lite så att jag förstår exempelvis inte hur Carl Bartler reagerar på detta. Jag har svårt att sätta mig in i andras känslor. Jag har svårt att veta vad de man pratar med menar och så. Det är socialt samspel jag har svårt med. Jag har ADHD också”, säger mannen i förhör.

ANNONS

Han får frågan om hur ADHD:n påverkar honom.

”Jag har svårt med impulser. Att jag skriver något sådant här och så förstår man inte vad man gjort”, säger mannen.

Enligt åklagaren Aron Willhammar kan mannens diagnos påverka vilken påföljd som döms ut.

– Det kommer att tas in ett yttrande från frivården om hans personliga förhållanden och det kan ha påverkan på vilken påföljd tingsrätten dömer ut, konstaterar han.

ANNONS