Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/26

Fullt utvecklad brand i lackeringsverkstad i Varberg

En fullt utvecklad brand rasade i en lackeringsverkstad på Batterivägen i Varberg. Räddningstjänsten var på tisdagsmorgonen fortfarande kvar på platsen för efterbevakning.

Larmet inkom vid 09.45-tiden på måndagsförmiddagen, efter att en kraftig brand bröt ut i en lackeringsverkstad på Batterivägen i Varberg. Räddningstjänsten var på plats med drygt 30 brandmän, totalt 20 enheter, från både Varberg och Falkenberg.

– Det brinner för fullt. Det är en fullt utvecklad brand, sa Peter Karlborg, inre befäl vid räddningstjänsten i Halmstad, under förmiddagen.

Kristian Pettersson, operativ chef vid räddningstjänsten i väst, uppgav att styrkorna på plats inte hade fått branden under kontroll och att branden bröt ut i lokalens butiksdel.

Avspärrat område

Runt halv elva på förmiddagen utökade polisen sina avspärrningar i området, så att den sträckte sig ett hundratal meter bort från verkstadslokalen.

– Röken ska vara mycket giftig. Jag har fått med mig en gasmask om det skulle behövas, säger en av poliserna på platsen.

Kraftig rökutveckling

Vid 11.15-tiden är branden fortsatt utom kontroll. Stora, svarta moln bolmade ur verkstaden och räddningstjänsten har kopplat brandslangar till det lokala VA-nätet. Branden uppstod mitt i lokalen och det fanns risk för spridning till resten av byggnaden.

– Det är en kraftig rökutveckling då det har brunnit igenom taket. Det är också några mindre enstaka explosioner då det finns sådant som är brandfarligt inne i lokalen, säger Pettersson.

VMA utfärdades

Strax innan 11.30 på måndagen gick det ut ett VMA gällande rökutvecklingen i området. ”Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation”, stod det i meddelandet.

Vid 14.30 skickades ytterligare ett meddelande ut där räddningsledaren på plats bekräftade att faran är över och att de restriktioner som funnits har hävts.

Bild: SVT skärmdump
Bild: SVT skärmdump

Räddningstjänsten kvar under natten

Strax innan 14.30 på måndag eftermiddag kunde Peter Karlborg uppge att den ursprungsbranden var släckt, men att det har blivit en spridning till takkonstruktionen. Vid klockan 11.30 var den aktuella prognosen för släckningsarbetet satt till sex timmar, det vill säga till runt klockan 16.30 på eftermiddagen. Då hade den svarta brandröken ovanför byggnaden bedarrat något.

Vid 16.30 var det fortsatt flera enheter på plats för att bekämpa branden.

– Några enheter har rullat tillbaka och vi håller på med lite avlösningar. Vi kommer vara kvar en bit in på natten, säger Peter Karlborg, inre befäl på räddningstjänsten.

En kranbil tog sig till platsen för att lätta på takets konstruktionsbrädor, förklarar Karlborg.

– Delar av byggnaden har rasat ned och vi behöver lyfta taket för att komma åt brandhärden på ett bättre sätt, säger han.

Strax efter halv åtta på måndagskvällen väntas släckningsarbetet vara färdigt. Under natten ska efterbevakning ske på platsen.

– Efterbevakningen kommer förmodligen ske en större del av natten, säger Karlborg.

Fortsatt efterbevakning

På tisdagsmorgonen uppgav Karlborg att räddningstjänsten fortfarande är kvar på platsen.

– Vi har en efterbevakning som pågår och den fortsätter nog en bit in på morgonen här, säger han.

Men branden har inte blossat upp under natten?

– Nej, det har den inte gjort. Det har varit lugnt där sedan 22-tiden ungefär.

Vid 10-tiden på tisdagsmorgonen åkte den sista av räddningstjänstens bilar från platsen och bevakningen lämnades då över till verkstadsägaren.

Polisen omdirigerade trafiken

Polisen fanns på plats för att stödja räddningstjänsten i deras arbete. Dessutom genomfördes en omdirigering av trafik på uppdrag av räddningstjänsten.

Det finns inga uppgifter om personskador, enligt Stefan Gustafsson, presstalesperson för polisen i Väst.

Polisen har upprättat en anmälan om brand utan misstanke om brott.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här