Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Fullt av julpynt på museet

Hoppas att ni ännu inte fått nog av tomtar och julpyssel. Det är dags att ta en sväng i magasinet där Hallands kulturhistoriska museum har sina gömda samlingar.

En del får nog en känsla av ”just en där sån tomte hade vi hemma”. Här finns det en hel del antika julprydnader i samlingarna.
Annorlunda tradition
På hyllorna finns skänkta julänglar som ställdes i bokhyllan med tända stearinljus. Minns själv att släktingar var produktiva i det här sammanhanget. De hittade dockor i leksaksaffären och högg kallsinnigt av huvudet på den gulliga dockan. Sedan spikades huvudet på trädstativet som kläddes med vackert tyg. Så funkade jularna hemma hos mig.
Porslinstomtar
Jultomtar i porslin har tillverkats i massor genom åren. Det dräller av tomtar av porslin i alla second hand-butiker.
Vackert och fint, tycker en del. Men det finns något otäckt i många av de där porslinsfigurerna. Bara den där otäcka blicken som skrämde många barn som gick ensamma genom vardagsrummet i dunkelt ljus.
Julbock från Berte
Julbocken på bild till höger köptes in på en auktion 1996. Den gjordes av Karl-Johan Bengtsson som arbetade på Berte qvarn. Den tillverkades troligtvis på 1940-talet. 
Stearinljus från OP
I samlingarna finns en del med lokal känsla. Vi hittar små julgransljus i en originalförpackning som kommer från OP (Oscar Pehrson), känn butik i Varberg som var etablerad innan de nya stora butikskedjorna tog över.
Nere i hörnet hittar ni ett grötfat med polykrom (flerfärgat) dekor. Fatet är från Gefle porslinsfabrik som fanns 1910-79. Det är en gåva från socialbyrån ur Rolf Bexells efterlämnade tillhörigheter. 
Fler föremål finns på www.digitaltmuseum.se.
 

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här