Fullt av julpynt på museet

Hoppas att ni ännu inte fått nog av tomtar och julpyssel. Det är dags att ta en sväng i magasinet där Hallands kulturhistoriska museum har sina gömda samlingar.

ANNONS
|

En del får nog en känsla av ”just en där sån tomte hade vi hemma”. Här finns det en hel del antika julprydnader i samlingarna.

Annorlunda tradition

På hyllorna finns skänkta julänglar som ställdes i bokhyllan med tända stearinljus. Minns själv att släktingar var produktiva i det här sammanhanget. De hittade dockor i leksaksaffären och högg kallsinnigt av huvudet på den gulliga dockan. Sedan spikades huvudet på trädstativet som kläddes med vackert tyg. Så funkade jularna hemma hos mig.

Porslinstomtar

Jultomtar i porslin har tillverkats i massor genom åren. Det dräller av tomtar av porslin i alla second hand-butiker.

ANNONS

Vackert och fint, tycker en del. Men det finns något otäckt i många av de där porslinsfigurerna. Bara den där otäcka blicken som skrämde många barn som gick ensamma genom vardagsrummet i dunkelt ljus.

Julbock från Berte

Julbocken på bild till höger köptes in på en auktion 1996. Den gjordes av Karl-Johan Bengtsson som arbetade på Berte qvarn. Den tillverkades troligtvis på 1940-talet.

Stearinljus från OP

I samlingarna finns en del med lokal känsla. Vi hittar små julgransljus i en originalförpackning som kommer från OP (Oscar Pehrson), känn butik i Varberg som var etablerad innan de nya stora butikskedjorna tog över.

Nere i hörnet hittar ni ett grötfat med polykrom (flerfärgat) dekor. Fatet är från Gefle porslinsfabrik som fanns 1910-79. Det är en gåva från socialbyrån ur Rolf Bexells efterlämnade tillhörigheter.

Fler föremål finns på www.digitaltmuseum.se.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

ANNONS