Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Fullsatt när Restaurang Höjden öppnade igen

Det var lång kö in i restaurangen när lunchserveringen för pensionärer öppnades igen på Apelvikshöjd. Efter ett halvårs uppehåll var det snabb åtgång på både mat och bestick.

Närmare 80 portioner serverades av Therese Kinnunen och hennes kollegor i serveringen på måndagen. På menyn stod Kyckling á la coq au vin med rostad potatis eller stekt frukostkorv med potatismos och stuvad vitkål.

– Det är jättekul att vi öppnat igen. Speciellt när man ser glädjen hos pensionärerna som bor här i huset när de kommer hit, säger hon mellan den strida strömmen av kunder.

Då och då får hon rapporter från de i kön att glasen är slut, eller brickorna, eller besticken. Serveringen har tagit in extra personal för öppningsdagen, för att möta efterfrågan. Och det är många som kommit för att visa sitt stöd.

Vid ett bord sitter Kerstin Isaksson och Lillemor Kruse.

– Vi brukar äta på Södertull, men det är samma mat så vi tänkte att vi kunde gå hit så att det är mycket folk, så att de inte stänger igen, säger Kerstin.

Reaktionerna var starka när beslutet om att stänga matserveringen på dagcentralerna togs. Det lokala partiet 24:7 har engagerat sig mycket i frågan och höll en protestlunch på stängningsdagen den 31 augusti, även i dag är de här och äter tillsammans.

– Det här är segerlunchen! säger Lars-Inge Karlsson från partiet.

Men det är många som har kämpat för att få till en öppning. Birgitta Tallgren-Andersson visar en pärm med tidningsartiklar och insändare om matsalen.

– Det har gått bra, det är bara lite kvar, men det tar vi senare, säger hon.

Hon sitter vid ett bord med Ingrid Wackerberg och Björn Eriksson som också har varit engagerade i frågan.

– Det är en så fin lokal och så många boende som vill går hit. Stängningen har förorsakat mer kostnader för den enskilde, säger Ingrid Wackerberg.

Även flera politiker är på plats. Socialnämndens ordförande Erland Linjer (M) kom med Anna-Karin Gustafsson (C) och Morgan Börjesson (KD), även de ledamöter i socialnämnden. Förutom att äta, fick de möta alla som kämpat för en öppning.

– Jag tycker att det är roligt att vara här och se att deras engagemang har gett resultat, säger Anna-Karin Gustafsson (C).

– De flesta tycker att det är bra att det har öppnat igen, och det tycker vi också, säger Erland Linjer (M).

Ångrar ni nu att ni tog beslutet om stängning från början?

– Så här i efterhand var det ett dumt beslut, det är aldrig bra att ändra sig. Men det är alltid lätt att vara efterklok, vi stod för stora besparingar, säger Morgan Börjesson (KD)

– Hade vi haft pengar då hade vi inte stängt, nu har vi det och kan öppna igen, säger Erland Linjer (M).

LÄS MER: Restaurang Höjden öppnar igen

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här