Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Fru Ländeviks praliner skapas hemma i Åskloster

När Sara Ländevik flyttade till Åskloster med familjen dök en idé upp. Nu tillverkar hon praliner i eget företag och har fullt upp med doppande och dekorering.

I farstun till villan i Bäck i Åskloster står en liten kyldisk fylld med praliner och väntar på kunder. Sara Ländevik har rullat fyllningen för hand och doppat i choklad. Varje pralin är omsorgsfullt dekorerad med lite glitter, torkade bär eller ett snirklande mönster.

– Jag gillar att pyssla och måla och sånt, att skapa helt enkelt. Det blir min egentid när jag kan koppla bort allt annat, säger hon.

Pilleriet som hon kallar det sker ofta på kvällarna när de tre barnens aktiviteter är avklarade och det är lugnt i huset. Först görs fyllningen, där smaken sitter.

– Jag experimenterar mycket, vilket har både för- och nackdelar. Jag provade en fyllning med getost och honung, det var inte alla som gillade.

Lakrits, brynt smör, kaffe, whisky och öl är smaker som annars är vanliga. Chili och champagne är det också många som tycker om.

– Man kan ha nästan vad som helst, men inte till exempel bär som vätskar sig. Jag gjorde en med svartpeppar, det var gott men man tänkte inte på choklad när man åt den.

Chokladdoppningen är ett moment som kräver fokus och familjen vet att man inte ska komma in och störa i pralinköket just då. Den smälta chokladen ska värmas och svalnas av till olika temperaturer som ger det rätta knäcket när man biter i den och en fin glans och yta.

Varje pralin får sedan sin egen stil. Lite havssalt på brynt smörkola-pralinen, glittrigt guld på champagnepralinen och ett mönster med limeskivor på citron/lime-pralinen.

– Det gäller att dekorera så att man kan få en känsla av vad som finns i, säger Sara när hon plockar bland pralinerna.

Sara var som ung barnflicka hos familjen Kanold som drev pralinföretag i Göteborg. Hon har sedan dess gjort det till en vana att åka till deras butik och köpa praliner då och då, vid födelsedagar och annat som skulle firas. Sommaren 2020 stängde de sin butik i Saluhallen för gott och det var då som Sara fick idén att göra praliner själv. Det var ungefär samtidigt som familjen flyttade till Åskloster.

– Coronan kom och jag är lite rastlös av mig, jag behövde något att göra när man inte kunde umgås längre.

Vänner och arbetskamrater fick praliner i julklapp. Efter det kom de med beställningar. Hobbyverksamheten växte och i mars 2021 startade hon företaget ”Fru Ländevik”. Både företagande och livsmedelshantering hade hon med sig från åren 2007-2011 då hon som 20-åring startade ”Saras café” i Veddige.

– Jag hade aldrig gjort praliner och har aldrig gått någon kurs. Det var en del googlande och jag läste recept. Jag utgick från ett recept som Kanold lagt ut. Det var inga mått, bara vad som skulle vara i och jag testade mig fram.

Pralintillverkning och försäljning är vid sidan av hennes jobb som fritidspedagog på Väröbackaskolan. Högsäsongen är kring storhelger.

– Påsk är den största helgen och vid jul var det jättemycket, jag vet inte hur många marknader jag var på i jul, säger Sara och räknar efter till ett tiotal.

Några Varbergsbor har kanske stött på henne vid Varbergs tomateria eller påskpromenaden i Valinge, men även mer långväga marknader som Nääs fabriker och Stora Holms säteri har fått besök av Fru Ländevik.

– Det är kul när folk uppskattar det man gör, men jag gör det mest för min egen skull, tanken är att det ska vara en hobby och inte något som måste göras under press.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här