Frivilliga vid flyget letar bränder

De varnar från luften på 1 000 meters höjd. När skogen hotas av eld är brandflygarna de bästa spanarna. – Det som är svårt att upptäcka från marken ser vi tydligare.

ANNONS
|

Flygklubbens medlemmar utövar inte bara en hobby, de gör också en samhällsinsats med sina flygrutter. När torkan hotar markerna flyger fritidsflygarna två rutter om dagen för att spana efter bränder från luften. Sammanlagt är det 20 personer som deltar i de frivilliga insatserna. Flygarna jobbar på uppdrag av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap via Länsstyrelsen.

– Det är två rutter över Halland och vi kör den norra som går i en åtta till Vallda i norr och till Unnaryd i söder, säger Sigborn Johansson.

Då HN besöker Varbergs flygklubb förbereder sig han och kollegan Christer Lannestam för att ge sig iväg. För dagen är det Sigborn som är spanare och Christer som sitter vid spakarna. Det är mycket som ska förberedas inför flygturen.

ANNONS

Under flygturen är det spanaren som via kommunikationsutrustningen Rakel håller kontakt med SOS larmcentral och som larmar en eventuell brandhärd medan piloten hela tiden har kontakt med flygledningen. All kommunikation hörs i hörlurarna under flygturen.

– Det är mycket att hålla reda på, konstaterar de båda i flygteamet.

I måndags upptäckte brandflyget en brand över Yttre Djupadal vid Ätran.

– Vår uppgift är att så fort som möjligt larma SOS i Halmstad via Rakel, berättar Sigborn Johansson.

Rakel är det kommunikationssystem som används av medarbetare inom samhällsviktiga verksamheter. När ett eldhärjat område upptäcks stannar flygarna kvar i luftrummet över platsen, cirkulerar runt och rapporterar vad de ser till desom jobbar på marken.

– Det är ett farligt uppdrag som utförts i släckningsarbetet. Vi håller koll på brandens utbredning och vägleder så att inte brandmännen blir instängda, säger Christer Lannestam.

– Det är ett farligt uppdrag som utförs i släckningsarbetet. Vi håller koll på brandens utbredning och vägleder så att inte brandmännen blir instängda, säger Christer Lannestam.

De frivilliga brandflygningarna utförs då brandrisken överstiger nivå 4. Ingen får betalt för sitt deltagande, men uppdragsgivarna betalar bränsle och kostnad för flygplanen.

ANNONS

– Det är ett viktigt arbete men också roligt att få utöva sin hobby genom ett riktigt uppdrag. Att upptäcka en brand i tid kan spara kostnader på miljonbelopp, säger Sigborn Johansson.

Uppe i luften spanar Sigborn efter röken som bildas av elden och han säger att det är lätt att upptäcka en brand.

ANNONS