Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Friheten betyder allt i Carina Fogdes konstnärskap

Inspirationen är öppna fält och husformer. Vi träffar konstnären Carina Fogde under helgens konstrunda. I sommar är hon högaktuell i två stora utställningar.

När tidningen träffar Carina Fogde, 56, har hon nyss varit och lämnat sina målningar till museet i Varberg och väntar nyfikna konstbesökare till sin ateljé. Det är mycket som händer nu.
– I år har det varit extremt, säger hon och går genom grönskan på gården utanför Tvååker.
Med 35 års skapande bakom sig visar hon allt från skulpturer till oljemålningar.
– Du ska se när jag målar, då är min palett upp hit, säger Carina och måttar med handen en bra bit över bordet. Skulle jag börja tänka på vad varje tub kostar så skulle det vara kört. Allt handlar om frihet för mig.

På väggarna lyser oljemålningar i pastell med ett dovt mörker under det ljusa.
– Färgerna förför men de är ju en del av mig. Det finns en polaritet i mina målningar och jag försöker hitta spänning.
– Jag älskar olja, strävheten. Jag gillar att skrapa och jag älskar doften. Jag vill vara i färgen. För mig har färgen betydelse i allting jag gör. Men okej, jobbar jag med skulptur måste ju formen sitta annars är det ju kört.
Hon håller upp ett litet bronshus.
– Jag ska ställa ut mina bronsskulpturer på Rånässalongen i sommar.

Carina Fogde är en av de tio samtida konstnärer som får visa sin konst i sommarens stora utställning “Speglingar” på Varbergs fästning. De har inspirerats av konsthistoriska verk och skapat nya.
– Vi skulle tolka andras verk ur samlingarna. Jag känner att det är en viktig utställning och jättekul att få visa sin konst i Varberg.

Hon visar en detaljerad målning som föreställer ett asiatiskt landskap.
– Den här gjorde jag när var 20 år, bodde i Filipstad och ville ut i världen och måla. Nu har målandet tagit mig långt bort.
De senaste tio åren har Carina Fogde besökt olika kollektivverkstäder för att skapa, exempelvis i Bohuslän.
– Jag gillar att vara i det sammanhanget. Vara ute i verkstaden och jobba tillsammans med andra konstnärer som kommer från hela världen. Det ger sådana kontakter!
Det är också det som gjort det möjligt för henne att ställa ut i länder som Tyskland, Italien och Korea.

I framtiden vill hon gärna fortsätta utveckla skapandet i metall och brons, ett hantverk hon bland annat rest till Indien för arbeta med.
– Ja, eller varför inte bygga en konsthall på andra sidan åkern. Jag har så pass bra kontakter att jag skulle kunna ta hit jättebra konstnärer. Man får ju drömma.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten. 

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här